Birgerssons Putte bakom två björnar

Älvsbyn (JJ) Både i går och nu för en stund sedan har det fällts björn för Daniel Birgerssons blandhund Putte.

Daniel Birgersson, Alfta, är just nu uppe i Norrbotten med sin blandras finnstövare/jämthund Putte för att jaga björn. Tillsammans med kompisen Nicklas Pettersson, Skifors, har man nu fällt två björnar på två dagar.

I går blev duon inringda av ett jaglag utanför Sikfors som sett en björn gå över en väg. När det ljusnade åkte Daniel och Nicklas till platsen och släppte Putte på spåren.

– När Putte markerade spåret släppte vi även Nicklas unga laikatik Vilda som fick vara med på sin livs första björnjakt, berättar Daniel.

Efter cirka 3 km spårning blev det upptag och ståndskall.

– Niclas ställde sig på pass och jag och min sambo Johanna smög in på ståndskallet. När vi var 60 meter ifrån hörde vi hur björnen morrade åt hundarna. Men björnen stod still och hundarna jobbade så bra att vi kunde avancera in och när jag väl fick syn på björnen bland enbuskar och meterhöga granar kunde jag avsluta med ett skott från 10 meter, berättar Daniel.

Björnen var en hane på hela 260 kg.

Gårdagens björn sköts utanför Sikfors i Norrbotten. Daniel Birgersson, kunde fälla den stora björnhanen på nära håll. Här tillsammans med kompisen Nicklas Pettersson, Sifors. Samt hundarna Putte och Vilda.

Nu på morgonen har ännu en björn skjutits för Putte. Den här gången på Vitberget, som ligger mellan Älvsbyn och Jokkmokk.

– Vi var även här för två dagar sedan och jagade på en björn utan att lyckas. Och nu tänkte vi göra ett nytt försök, och det lyckades bra, berättar Daniel.

Den här gången var den Nicklas som fick chansen att avsluta på gångstånd efter Putte, 5 år. En björnhona som ännu inte är vägd, men uppskattningsvis ligger vikten på cirka 120-130 kg.

Björn nummer två fälldes av Nicklas Pettersson (mitten), t v Daniel Birgersson och Putte och t h jaktkompisen Krister Lundgren.

Daniel har haft otur med skador på Putte under hösten. Först fick han rävskabb som var tvungen att behandlas och sedan när han piggnat till sprang han in en kvist i bogen som gjorde honom trebent.

– Nu är Putte i fin form och vi hoppas på en bra avslutning av jakten, hälsar Daniel.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser