Biodlare hårt drabbad av björnangrepp

HÄRNÖSAND(JJ). En eller två björnar har varit på 92 bikupor i Landjärn, väster om Härnösand, tidigare i år. Därmed har biodlaren Lars Höglund råkat ut för det största angreppet någonsin som drabbat en biodlare i landet, detta uppger naturbevakaren Lars Wiklund på länsstyrelsen för allehanda.se.

Mellan den 19 april och den 28 juni i år har det skett 31 angrepp på Höglunds bigårdar. Samtliga dessa angrepp har konstaterats komma från björn.
Det är 58 bikupor som utplånats och totalt handlar det om 91 bikupor som angripits av björn. 

För Höglund är detta ett hårt slag ekonomiskt och han har ansökt om ersättning hos länsstyrelsen och även bidrag för att försöka förhindra nya attacker. 
Han har haft besök av björn tidigare men genom elstängsel och flytt av bigårdar har han bara haft små problem.
Wiklund säger till allehanda.se att länsstyrelsen anser att björnstammen ligger på en bra nivå i dag.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser