Bilist polisanmäld för viltolycka

Kristianstad (JJ) En 30-årig bilist är misstänkt för brott mot jaktlagen och jaktförordningen efter att ha kört på ett rådjur och ringt polisen först efter två dagar.

Den nya lagstiftningen som infördes vid årsskiftet ser ut att bli inkomstgivande för staten. Tidigare behövde ingen anmälan göras om djuret inte syntes skadat. Nu krävs anmälan så fort klövvilt eller Kronans vilt är inblandat i en olycka, oavsett hur det går för djuret. Om inte så väntar dryga böter.
Den misstänkte bilisten ringde först två dagar efter olyckan till polisen sedan mannens försäkringsbolag upplyste honom om hans skyldigheter. Personalen på länskommunikationscentralen som tog emot mannens anmälan tyckte dock att fallet skulle prövas.
Mannen har nu förhörts av polisen i Broby och ärendet kommer att lämnas vidare till åklagare.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser