Bilen – en dödsfälla för hunden!

Nu är det högsommar och de flesta av oss njuter av sol och värme. För våra hundar är värmen inte lika efterlängtad och kan utgöra en allvarlig fara. I sommarsolen kan bilen lätt bli en dödsfälla.

Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. För att få hundägarna att uppmärksamma problemet med varma bilar gör Svenska Kennelklubben en kampanj med så kallade restaurangvykort.

När du reser med hund i bilen rekommenderar Svenska Kennelklubben:

•    Att vid långa turer välja tider när solen inte står som högst
•    Att rasta ofta och gärna vid en sjö så att kanske både hund och förare kan svalka sig
•    Att tänka på att solen förflyttar sig snabbt, efter bara en kort stund kan värmen vara olidlig
•    Att om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna luckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
•    Att inte fylla bilen med så mycket packning att lufttillförseln stryps bak till hunden
•    Att aldrig binda hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – det kan sluta mycket olyckligt ifall man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!
•    Att hellre placera hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till platser som hunden inte är lika välkommen till. Då behöver man inte oroa sig för att hunden får sitta långa, varma och kanske farliga timmar i bilen.
Sommarens övriga faror
•     Hundar kan drabbas av fästingburna sjukdomar och fästingar bör därför avlägsnas snarast med speciella fästingborttagare. För hundar finns också preparat som förebygger fästingangrepp.
•     Huggormsbett kan ge allvarliga skador och bör skyndsamt behandlas av veterinär.
•    Paddor utsöndrar gift om de blir bitna. Giftet kan göra att hunden blir slö och dreglar.
•     Algblommning kan innebära en hälsofara och hundar som uppvisar symtom som kräkning och diarré och misstänks ha fått i sig sjö- eller havsvatten ska undersökas av veterinär.
•    Kvarlämnade rester från picknickar, till exempel kycklingben, glass- och grillpinnar, majskolvar och annat skräp kan skada hundens mage.

Håll koll på din hund
Sommartid vistas vi mycket med våra hundar ute bland andra människor och djur. Då är det viktigt att alla hundägare visar hänsyn och har god ordning på hundarna. Det kan vara på badstranden, på campingplatsen eller i skog och mark där hunden under inga omständigheter får störa viltet som nu har ungar.

Alla faror till trots hoppas vi att alla hundar får en riktigt skön semester med husse och matte!

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser