Bildextra: Viltvård gav bra rådjursföryngring

Malung (JJ) Inom Öje VVO, 2 mil norr om Malung i Dalarna, har man lagt mycket pengar i stödutfodring och ett ökat jakttryck på räv. Det har gett resultat, nu kan man glädjas åt en rådjursget med fyra killingar.

Raymond Hellgren, Öje, upptäckte geten och killingarna i månadsskiftet maj-juni när han tog en morgonpromenad med hunden. Han vände snabbt hem efter kameran och lyckades få rådjuren på bild.

– Vi har jagat räv ganska mycket för att få upp rådjurstammen. Under många år har vi inte kunnat jaga rådjur överhuvudtaget då det varit mycket ont om rådjur, berättar Raymond Hellgren för JJ.

– Vi har också stödutfodrat i flera år och bara i vinter har vi köpt foder för 11 000 kronor. Och det ser ju ut som att det gått bra, menar Hellgren.

En medelstor rävstam kan ta upp emot 70 procent av alla nyfödda rådjurskid. Därför är jakt på räv en viktig viltvårdsåtgärd för att ge rådjuren ett ökat livsutrymme.

Efter omfattande viltvårdsåtgärder efter att rådjurstammen nästan var borta har nu en rådjursget fött fyra killingar i Öje VVO. Observera att bocken markerat revir. Foto: Raymond Hellgren. Även en dryg vecka efter födseln var samtliga kid i liv. Rävjakten har gett resultat så här långt.
AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser