Bildextra: Robert sköt rekordlo!

Storuman (JJ) Mycket talar för att Robert Salomonsson, Vilhelmina, sköt ett rekordlo i går norr om Storuman i Västerbotten.

 

Robert Salomonssons lodjurshane vägde nära 34 kg, troligen ett rekordlo. Marcus Lundqvist håller upp lon.

– När jag kom fram till ståndskallet såg det ut som en puma i trädet. Efter kontrollvägning på tre vågar ligger vikten på nästan 34 kilo! berättar Robert Salomonsson.

Robert jagade på Vapstens samebys marker norr om Storuman. Efter spårningsarbete misstänkte Robert och hans jaktkompis Marcus Lundqvist att lokatten uppehöll sig i ett högt berg med klippsprång.

– Det var svårt att ringa så vi chansade och släppte våra hundar på det spår vi hade, berättar Robert.

Robert släppte Pelton, som är en blandning av karelare och norrbottensspets. Marcus släppte sin Trixa som också är en blandning, laika/stövare/gråhund och efter Roberts björnhund Urak.

– Efter ett tag fick de tag på ”katten” som började gå fram och tillbaka i branten. Ett tag lurade han hundarna, men Pelton hittade ”katten” igen och då träade den, berättar Robert.

– Vi filmade hela jakten och när jag kom fram till ståndskallet fick jag riktigt fina filmscener. De ska ingå i min uppföljare av Jakt för Livet. Det blir en jakt-dvd med björn- och lojakt och går allt som planerat ska jag släppa den i sommar.

– Jag förstod direkt att det var en riktigt stor lokatt. Huvudet påminde om en björnskalle och vi kontrollvägde på tre olika vågar som visade på knappt 34 kg.

Mycket talar för att Roberts lodjurshane är den största i modern tid.

– Jag håller mycket föredrag om rovdjursjakt både i Sverige och Norge och vad jag fått fram så är 28 kg den tyngsta dokumenterade lokatten som skjutits tidigare.

Du kan läsa mer om Roberts rekordlo i kommande nummer av Jaktjournalen, då kommer vi också som enda tidning att kunna publicera filmbilder från den lyckade jakten.

Har även du bilder från lodjursjakten? Skicka en bild via MMS till Jaktjournalens redaktion, tel 070-395 00 94, så ringer vi upp.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser