Bevarandeorganisationernas trovärdighet i vargfrågan

I ett gemensamt pressmeddelande kritiserar WW, SNF och SRF regeringen för att vilja införa vargjakt och för att den vill frysa vargstammen på 210 individer.

De tre organisationerna har den senaste tiden överöst media med pressmeddelanden i syfte att försöka påverka riksdagen att inte anta den liggande rovdjurspropositionen. Det senaste debattinlägget passerar dock anständighetens gräns på alla vis.

Huvudnumret är att Sverige har en lägre vargtäthet än nästan alla europeiska länder. Sverige sägs ligga först på 21:a plats bland de 26 länder man valt redovisa. Till att börja med finns det 44 länder i Europa, inte 26. Men betydligt allvarligare är att de i sin ambition att försöka lobba för sin sak, helt glömmer att vara källkritiska. De hänvisar till en fem år gammal rapport från LCIE (forskargrupp under EU kommissionen) där vargsituationen redovisas. Siffrorna som de grundar sina beräkningar på finns i rapporten, men de utelämnar rapportens viktigaste kommentar. Författarna anger tydligt att de länder som redovisar flest vargar har det sämsta inventeringsunderlaget. Underförstått, siffrorna går inte att lita på. Man måste vara extremt naiv eller direkt försåtlig i sitt agerande för att använda data på det sätt som de tre organisationerna gör. Utspelet förefaller komma av en desperation över att deras värderingar inte längre är allenarådande i debatten. Vi är ändå förvånade över att WWF, som vi uppfattar som seriösa, sänker sig till den här nivån.
De tre organisationerna framhåller alltid att det finns ett stort stöd för rovdjur i Sverige, även på landsbygden. Men när samma landsbygd skall ges större inflytande över sin egen situation genom regional förvaltning, säger man nej. De tre organisationerna glömmer också att nämna att EU kommissionen antagit nya riktlinjer för rovdjursförvaltningen. EU kommissionen sammanfattar själv syftet med de nya riktlinjerna med att ”- Stadsbornas romantiserade bild av rovdjuren kan inte vara vägledande för rovdjurspolitiken, vi måste ta större hänsyn till de människor som skall leva med dem”. Det är precis den linje som Svenska Jägareförbundet drivit i alla år.  Acceptans för de stora rovdjuren, men med största möjliga hänsyn till de människor som skall leva med dem!

Torbjörn Lövbom Ordförande i Svenska Jägareförbundets Rovdjurråd  

Gunnar Glöersen Konsulent i Svenska Jägareförbundet

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser