Bevarandeorganisationernas trovärdighet i vargfrågan

I ett gemensamt pressmeddelande kritiserar WW, SNF och SRF regeringen för att vilja införa vargjakt och för att den vill frysa vargstammen på 210 individer.

De tre organisationerna har den senaste tiden överöst media med pressmeddelanden i syfte att försöka påverka riksdagen att inte anta den liggande rovdjurspropositionen. Det senaste debattinlägget passerar dock anständighetens gräns på alla vis.

Huvudnumret är att Sverige har en lägre vargtäthet än nästan alla europeiska länder. Sverige sägs ligga först på 21:a plats bland de 26 länder man valt redovisa. Till att börja med finns det 44 länder i Europa, inte 26. Men betydligt allvarligare är att de i sin ambition att försöka lobba för sin sak, helt glömmer att vara källkritiska. De hänvisar till en fem år gammal rapport från LCIE (forskargrupp under EU kommissionen) där vargsituationen redovisas. Siffrorna som de grundar sina beräkningar på finns i rapporten, men de utelämnar rapportens viktigaste kommentar. Författarna anger tydligt att de länder som redovisar flest vargar har det sämsta inventeringsunderlaget. Underförstått, siffrorna går inte att lita på. Man måste vara extremt naiv eller direkt försåtlig i sitt agerande för att använda data på det sätt som de tre organisationerna gör. Utspelet förefaller komma av en desperation över att deras värderingar inte längre är allenarådande i debatten. Vi är ändå förvånade över att WWF, som vi uppfattar som seriösa, sänker sig till den här nivån.
De tre organisationerna framhåller alltid att det finns ett stort stöd för rovdjur i Sverige, även på landsbygden. Men när samma landsbygd skall ges större inflytande över sin egen situation genom regional förvaltning, säger man nej. De tre organisationerna glömmer också att nämna att EU kommissionen antagit nya riktlinjer för rovdjursförvaltningen. EU kommissionen sammanfattar själv syftet med de nya riktlinjerna med att ”- Stadsbornas romantiserade bild av rovdjuren kan inte vara vägledande för rovdjurspolitiken, vi måste ta större hänsyn till de människor som skall leva med dem”. Det är precis den linje som Svenska Jägareförbundet drivit i alla år.  Acceptans för de stora rovdjuren, men med största möjliga hänsyn till de människor som skall leva med dem!

Torbjörn Lövbom Ordförande i Svenska Jägareförbundets Rovdjurråd  

Gunnar Glöersen Konsulent i Svenska Jägareförbundet

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser