Besvikelse över att rekordbjörn ska till Stockholm

OCKELBO(JJ). Naturvårdsverket har bestämt att rekordbjörnen som sköts, efter att ha blivit påkörd av tåget, i Ockelbo ska bli en fäll på Naturhistoriska riksmuseet i huvudstaden. Hag Hans på Vildmarksgalleriet är besviken - han hade förhoppningen om att få stoppa upp björnen. Men han fick avslag på sin ansökan.

Naturvårdsverket menar att museets egna vetenskapliga samlignar behöver björnen. 
Hag Hans är besviken och pekar på att detta är ett perfekt tillfälle att idka rovdjursturism – något som han påpekar att Naturvårdsverket annars vurmar för. 

Han är villig att betala för kostnaden att stoppa upp björnen och har även frågoat om att få låna björnen av museet. Men alla hans förslag har avvisats. 
– De ska göra en platt fäll av björnen och det känns inte alls bra. När vi äntligen får chansen att visa upp rovdjuren och så ska han ligga i ett förråd i Stockholm, säger Hag Hans till Arbetarbladet.

Kommunalrådet Magnus Jonsson är arg på att Stockholm nu ska ha björnen.
Han har träffat Hans för att diskutera en överklagan av beslutet. 

Och det är flera som är upprörda över beslutet – studiefrämjandet i Ockelbo och Sandviken har nämligen skrivit till Naturhistoriska riksmuseet och vädjar att björnen ska få stanna i Okelbo där han levt.
Det här rapporterar Arbetarbladet.

Fotnto: Rekordbjörnen vägde 270 kilo och var två meter lång. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser