Besvikelse över att rekordbjörn ska till Stockholm

OCKELBO(JJ). Naturvårdsverket har bestämt att rekordbjörnen som sköts, efter att ha blivit påkörd av tåget, i Ockelbo ska bli en fäll på Naturhistoriska riksmuseet i huvudstaden. Hag Hans på Vildmarksgalleriet är besviken - han hade förhoppningen om att få stoppa upp björnen. Men han fick avslag på sin ansökan.

Naturvårdsverket menar att museets egna vetenskapliga samlignar behöver björnen. 
Hag Hans är besviken och pekar på att detta är ett perfekt tillfälle att idka rovdjursturism – något som han påpekar att Naturvårdsverket annars vurmar för. 

Han är villig att betala för kostnaden att stoppa upp björnen och har även frågoat om att få låna björnen av museet. Men alla hans förslag har avvisats. 
– De ska göra en platt fäll av björnen och det känns inte alls bra. När vi äntligen får chansen att visa upp rovdjuren och så ska han ligga i ett förråd i Stockholm, säger Hag Hans till Arbetarbladet.

Kommunalrådet Magnus Jonsson är arg på att Stockholm nu ska ha björnen.
Han har träffat Hans för att diskutera en överklagan av beslutet. 

Och det är flera som är upprörda över beslutet – studiefrämjandet i Ockelbo och Sandviken har nämligen skrivit till Naturhistoriska riksmuseet och vädjar att björnen ska få stanna i Okelbo där han levt.
Det här rapporterar Arbetarbladet.

Fotnto: Rekordbjörnen vägde 270 kilo och var två meter lång. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser