Beslut om vargjakt i dag

Kungsbacka (JJ) I dag vid lunchtid kommer länsstyrelserna i varglänens beslut om kommande licensjakt på varg.

Det blir vargjakt. Arkivfoto: Per Jonson

De berörda länsstyrelserna fattar i dag beslut om kommande licensjakt på varg. Klockan 13 meddelas tilldelningar och regelverk för vinterns jakt.

Mariana Skoglund, enhetschef på länsstyrelsen i Örebro län säger till Jaktjournalen att myndigheterna samarbetat och samtalat inför årets beslut.

– Vi har tagit lärdom från den förra licensjakten, men jag tror att vi för varje genomförd licensjakt kommer få nya erfarenheter. Vi har också fått andra direktiv inför kommande licensjakt med mer vägledning från Naturvårdsverket.

Den i vintras genomförda vargjakten är fortfarande under juridisk prövning, eftersom värnarorganisationer överklagade beslutet att Naturvårdsverket ska vara slutgiltiga prövningsinstans. Värnarorganisationerna vill att vargjakt ska kunna prövas i domstol. Ärendet ligger fortfarande på Högsta förvaltningsdomstolens bord.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser