Beslut om vargjakt i dag

Kungsbacka (JJ) I dag vid lunchtid kommer länsstyrelserna i varglänens beslut om kommande licensjakt på varg.

Det blir vargjakt. Arkivfoto: Per Jonson

De berörda länsstyrelserna fattar i dag beslut om kommande licensjakt på varg. Klockan 13 meddelas tilldelningar och regelverk för vinterns jakt.

Mariana Skoglund, enhetschef på länsstyrelsen i Örebro län säger till Jaktjournalen att myndigheterna samarbetat och samtalat inför årets beslut.

– Vi har tagit lärdom från den förra licensjakten, men jag tror att vi för varje genomförd licensjakt kommer få nya erfarenheter. Vi har också fått andra direktiv inför kommande licensjakt med mer vägledning från Naturvårdsverket.

Den i vintras genomförda vargjakten är fortfarande under juridisk prövning, eftersom värnarorganisationer överklagade beslutet att Naturvårdsverket ska vara slutgiltiga prövningsinstans. Värnarorganisationerna vill att vargjakt ska kunna prövas i domstol. Ärendet ligger fortfarande på Högsta förvaltningsdomstolens bord.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser