Beslut om vargjakt i dag

Kungsbacka (JJ) I dag vid lunchtid kommer länsstyrelserna i varglänens beslut om kommande licensjakt på varg.

Det blir vargjakt. Arkivfoto: Per Jonson

De berörda länsstyrelserna fattar i dag beslut om kommande licensjakt på varg. Klockan 13 meddelas tilldelningar och regelverk för vinterns jakt.

Mariana Skoglund, enhetschef på länsstyrelsen i Örebro län säger till Jaktjournalen att myndigheterna samarbetat och samtalat inför årets beslut.

– Vi har tagit lärdom från den förra licensjakten, men jag tror att vi för varje genomförd licensjakt kommer få nya erfarenheter. Vi har också fått andra direktiv inför kommande licensjakt med mer vägledning från Naturvårdsverket.

Den i vintras genomförda vargjakten är fortfarande under juridisk prövning, eftersom värnarorganisationer överklagade beslutet att Naturvårdsverket ska vara slutgiltiga prövningsinstans. Värnarorganisationerna vill att vargjakt ska kunna prövas i domstol. Ärendet ligger fortfarande på Högsta förvaltningsdomstolens bord.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser