Beslut om tilldelning av björn i Jämtland

ÖSTERSUND (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland beslutade om en avskjutning på 90 björnar i länet till hösten. Därmed blev tilldelningen samma som föregående år.

Enligt Mano Aunapo, på länsstyrelsen, vill man fortsätta ett något högre jakttryck för att minska stammen.  

Nytt för i år blir ett krav att de som skjuter björn med sändare måste återlämna denna till björnforskningen. 

Det finns också ett krav på de som inte vill ta till vara på skjuten björn. En skjuten björn får inte lämnas i skogen utan måste lämnas till polisen om man inte vill ta tillvara på den.  

För uppföljningen av björn har länsstyrelsen även beslutat att ett prov på 50 gram kött ska lämnas till forskning. Ett nytt forskningsprojekt kommer att startas varför man i år vill ha en större del för provtagningar från varje björn.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser