Beslut om skyddsjaktsdelgering planeras

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket planerar att fatta ett nytt beslut om delegering av skyddsjakt till länsstyrelserna. Regeringen har gjort en ändring i jaktförordningen som innebär att Naturvårdsverkets beslut att delegera skydds- och licensjakt på stora rovdjur till länsstyrelserna inte kan överklagas.

Förordningsändringen kommer att träda i kraft den 1 juni 2014 och ett nytt delegationsbeslut planeras i samband med detta.

– I Sverige har vi en regionaliserad viltförvaltning där många beslut som rör vilt och rovdjur fattas av länsstyrelsen. Länsstyrelserna har god kunskap om förhållandena i sina respektive län och kan bedöma behovet av skyddsjakt. Besluten fattas närmare de som är berörda och det är positivt, säger Göte Hamplin, jakthandläggare på Naturvårdsverket.

Det nya beslutet innehåller inga förändringar jämfört med det tidigare förutom ett förtydligat rättsläge med anledning av ändringen i jaktförordningen. Ändringen innebär att Naturvårdsverkets beslut att delegera skydds- och licensjakt på stora rovdjur till länsstyrelserna vinner laga kraft på en gång, om inget annat anges i beslutet.

Förändringen i jaktförordningen innebär att delegationsbeslutet inte kan överklagas men man kan fortfarande överklaga enskilda beslut om jakt. När länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt är det Naturvårdsverket som prövar eventuella överklaganden.

– Förordningsändringen gäller enbart för delegeringsbeslutet, inte för enskilda beslut om jakt. Eventuella överklaganden av beslut om jakt ska lämnas till länsstyrelsen som sedan lämnar överklagandet till Naturvårdsverket. Vi prövar överklagan efter gällande lagstiftning för jakt, förklarar Hanna Ek jurist på Naturvårdsverket.

Detta skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser