Beslut om skyddsjakt på varg i Mårbacka

SUNNE(JJ). Länsstyrelsen i Värmland fattade i går ett beslut om skyddsjakt på en varg i Mårbacka.Det är minst två djur som uppträder oskyggt i området. – Problemet med de här djuren är att de inte gjort någon direkt skada men varit väldigt närgångna. Befolkningen har smällt med bössor i luften och skrikit men det har inte haft någon effekt, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

De som bor i området har haft problem med vargarna sedan maj månad. Boende har känt rädsla för vargarna som är orädda och går nära husen. Det finns också en oro bland de som har djur för vargangrepp.

Furuholm tror att orsaken till problemvargarna har sin grund i vargjakten under vintern i Jangenreviret, då blev en hane skjuten i det reviret och en hona sköts i Stöllereviret. Nu tror han att de kvarvarande två vargarna bildat ett nytt par.
Han misstänker att det kan vara så att problemvargarna är ungar som stötts bort för tidigt av den nya partnern. 

Skyddsjakten får pågå till och med den 19 september. 
Det här rapporterar Värmlands Folkblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser