Beslut om skyddsjakt på varg i Mårbacka

SUNNE(JJ). Länsstyrelsen i Värmland fattade i går ett beslut om skyddsjakt på en varg i Mårbacka.Det är minst två djur som uppträder oskyggt i området. – Problemet med de här djuren är att de inte gjort någon direkt skada men varit väldigt närgångna. Befolkningen har smällt med bössor i luften och skrikit men det har inte haft någon effekt, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Värmlands Folkblad.

De som bor i området har haft problem med vargarna sedan maj månad. Boende har känt rädsla för vargarna som är orädda och går nära husen. Det finns också en oro bland de som har djur för vargangrepp.

Furuholm tror att orsaken till problemvargarna har sin grund i vargjakten under vintern i Jangenreviret, då blev en hane skjuten i det reviret och en hona sköts i Stöllereviret. Nu tror han att de kvarvarande två vargarna bildat ett nytt par.
Han misstänker att det kan vara så att problemvargarna är ungar som stötts bort för tidigt av den nya partnern. 

Skyddsjakten får pågå till och med den 19 september. 
Det här rapporterar Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser