Beslut om miniminivåer för rovdjur

Dalarna(JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har tagit beslut om årets jakt och förslag till miniminivåer för rovdjur.

Under tisdagens möte togs beslut om övergripande riktlinjer för älg- och björnjakten i år. 
I  princip blir det samma riktlinjer som nuvarande jaktår.
Det togs beslut om att både jakttider och fällavgifter på älg blir samma som det förra jaktåret. De exakta tiderna meddelas senare i år. 

Riktlinjer togs också fram för björnjakten i augusti. Även den får samma inriktning som ifjol, med samma områdesindelning, honkvot i vissa områden, samt med målsättningen att minska björnstammens totala storlek. Den exakta tilldelningen beslutas senare av länsstyrelsen.
 
En oenig viltförvaltningsdelegation tog slutligen beslut om föreslag till miniminivåer för stora rovdjur. Förslaget skickas till Naturvårdsverket och mellersta förvaltningsområdet som består av åtta län. Fördelningen mellan länen kommer att diskuteras senare.

Senast den 22 september ska det färdiga förslaget skickas till Naturvårdsverket. Sedan är det upp till Naturvårdsverket att godkänna eller förkasta länens förslag.
Dalarnas förslag är: björn 22-25 föryngringar; järv 4-6 föryngringar; lodjur 8-10 föryngringaroch varg 4-5 föryngringar.
Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser