Beslut om miniminivåer för rovdjur

Dalarna(JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har tagit beslut om årets jakt och förslag till miniminivåer för rovdjur.

Under tisdagens möte togs beslut om övergripande riktlinjer för älg- och björnjakten i år. 
I  princip blir det samma riktlinjer som nuvarande jaktår.
Det togs beslut om att både jakttider och fällavgifter på älg blir samma som det förra jaktåret. De exakta tiderna meddelas senare i år. 

Riktlinjer togs också fram för björnjakten i augusti. Även den får samma inriktning som ifjol, med samma områdesindelning, honkvot i vissa områden, samt med målsättningen att minska björnstammens totala storlek. Den exakta tilldelningen beslutas senare av länsstyrelsen.
 
En oenig viltförvaltningsdelegation tog slutligen beslut om föreslag till miniminivåer för stora rovdjur. Förslaget skickas till Naturvårdsverket och mellersta förvaltningsområdet som består av åtta län. Fördelningen mellan länen kommer att diskuteras senare.

Senast den 22 september ska det färdiga förslaget skickas till Naturvårdsverket. Sedan är det upp till Naturvårdsverket att godkänna eller förkasta länens förslag.
Dalarnas förslag är: björn 22-25 föryngringar; järv 4-6 föryngringar; lodjur 8-10 föryngringaroch varg 4-5 föryngringar.
Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser