Beslut om jaktområden för lodjursjakten i Dalarna

DALARNA(JJ). I går fattade viltförvaltningsdelegationen i Dalarna beslut om jaktområden för den kommande lodjursjakten. Enligt beslutet delas Dalarna upp i tre områden; renskötselområdet, mellersta Dalarna och södra Dalarna.

När det gäller tilldelningen av antalet lodjur under jakten så tas det beslutet av Naturvårdsverket. 

Under mötet diskuterade delegationen även riktlinjer för hur skyddsajkt på rovdjur ska hanteras. Och under nästa möte den 20 maj ska ett dokument med övergripande riktlinjer fastställas. 

Under mötet presenterade även landshövding Maria Norrfalk den nya älgförvaltningen. 
För viltförvaltningsdelegationen kommer den nya älgförvaltningen bland annat innebära arbete med att se över plan och mål för länet, samt att fastställa fällavgifter och jakttider. 
Dessutom ska de nya älgförvaltningsområdena fastställas.
Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser