Beslagtagna vapen förloras

Hudiksvall (JJ) Trots att brottsutredning lades ned förlorar fyra jägare sina vapen och vapenlicenser. Tre av männen bor i Hudiksvall och en man i Bollnäs och är i åldrarna 45-60 år gamla. De fick sin jägarexamen i Värmland under misstänkta förhållanden 2008 och 2013 gjorde polisen tillslag och tog deras jaktvapen.

Beslaget motiverades med en brottsutredning från 2010 där en provledare från Värmland erkänner att han mot betalning beviljat jägarexamen till 33 personer som inte gått någon utbildning eller avlagt skjutprov. Jaktledaren är sedan dess avliden. Åklagaren valde att lägga ner brottsutredningen i den delen, på grund av tidsbrist.

Tre år senare, i november 2013 valde polismyndigheten i Gävleborg att ta vapen och vapenlicenser av männen med motivering att de fått jägarexamen på felaktiga grunder. De fyra har därför överklagat till förvaltningsrätten och kräver att få tillbaka sina vapen.

De invänder att de inte begått något brott. De påpekar också att det borde saknas bevisning eftersom åklagaren lade ner förundersökningen.

Domstolen går på polismyndighetens linje eftersom männen inte har tagit någon jägarexamen och därför har de inte kunskaperna som krävs för att hantera vapen.

Genom att köpa sig en jägarexamen har de också visat bristande omdöme och pålitlighet framgår det av förvaltningsrätten dom där begäran om att återfå vapnen avslås, skriver tidningen Ljusnan.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser