Beslagtagna fåglar släpps fria

HUDIKSVALL(JJ). Under tisdagen fattade polisen, länsstyrelsen i Gävleborg, Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett gemensamt beslut om att de vilda fåglar, som hållits inlåsta på en gård i kommunen, ska släppas fria. Som JJ berättat om tidigare var det vid en husransakan som polisen gjorde ett stort beslag av fåglar av olika arter.

Det är cirka 200 av fåglarna som bedöms klara sig i det fria, de andra djuren kommer att avlivas. 

Experter har arbetat med att fastställa vilka arter som fanns i förvar på gården, samt att bedöma fåglarnas hälsa.
– Eftersom fåglarna bott så trångt har de skadat varandra. Stora fåglar har suttit i samma bur som små. Det är riktigt illa, flera fåglar är nakna och såriga, säger Sonny Axlund, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg, till Hudiksvalls Tidning.

Totalt rör det sig om cirka 500 fåglar som hittades på gården. Ännu finns det fåglar som man inte bestämt vad man ska göra med.
Det finns även en del tamdjur på gården och länsstyrelsen kommer vid ett senare tillfälle att pröva den aktuella personens rätt att få ha dessa.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser