Besked väntas i dag

DALARNA(JJ). I dag hoppas Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Dalarna, att man ska kunna ta ett beslut om eventuell skyddsjakt på varg i området kring Idre. Samebyn har ansökt om skyddsjakt på grund av att vargen befinner sig inom renskötselområdet. Även ett beslut om att skicka in en ansökan till Naturvårdsverket, om att tillåta åteljakt på försök på björn i Dalarna, väntas komma i dag.

Den aktuella vargen har tagit en rentjur, det är länsstyrelsen helt säkra på. Det finns också indicier som pekar på att vargen kan ha orsakat andra skador.
– Jag hoppas vi kan ta beslut i dag. Det har varit en massa tekniska detaljer att lösa kring bland annat dna-prover. Policyn för att bevilja skyddsjakt på varg i renskötselområdet är att det handlar om stationära vargar. Vi måste därför veta om det handlar om en stationär varg. Nu har vi fått svar på dna-proverna och vi antar att det är en stationär varg, även om den inte är parbildande, säger Henrik Thurfjell till Jaktjournalen. 

Enligt Thurfjell så har man inte kunna få något dna från senaste vargincidenten i området, men dna från incidenten före visar på att det handlar om en varg som förekommit i området sedan tdigare. 

Han menar att det är luddiga direktiv kring beslut om skyddsjakt i renskötselområdet och de går att tolka på flera sätt. Detta är också en av anledningarna till att beslutet har dragit ut på tiden.
Om skyddsjakt beviljas så kommer länsstyrelsen att genomföra den. Detta är också det som samebyn begärt. Enligt Thurfjell är ett alternativ att använda sig av helikopter.

Den andra sändarmärkta vargen, som är inflyttad från Ryssland, befinner sig troligen någonstans sydöst om Idre. I det fallet kan det eventuellt bli en fråga om att flytta vargen, detta på grund av att den befinner sig nära renskötselområdet.
Men detta är ett ärende och ett beslut som handhas av Naturvårdsverket.
– Det är i sådant falll Naturvårdsverket som håller i flytten, säger Henrik Thurfjell.

Thurfjell uppger för Jaktjournalen att länsstyrelsen även kommer att fatta ett beslut i dag om man kommer att skicka in en ansökan till Naturvårdsverket om att tillåta försök med åteljakt på björn i Dalarna.

Det var under förra månaden som viltförvaltningsdelegationen gav i uppdrag till länsstyrelsen att förbereda ett försök med åteljakt på björn.
– Det blir i sådant fall aktuellt i tre kommuner; Falun, Rättvik och Orsa. De jägare som vill bedriva denna jakt måste gå en kurs för att lära sig vad som gäller, troligen genom Jägareförbundet eller genom Jägarnas Riksförbund, avslutar Thurfjell.

Text: Göran Persson

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser