Bertil – taxen som blev bingo

00aprila.jpgDet finns de som aldrig får en bra hund. Det finns de som så småningom får en bra hund, och så finns de de som får en topphund på direkten.

Hans Hedström, Salbohed, hade aldrig haft hund. Så skaffade sig hans son en strävhårig normaltaxtik, Kapplakälla Diana. Den tiken gick det väldigt bra för på jaktprov och när hon så fick en kull valpar, hamnade en av valparna hos Hans. Det blev ”Bertil”.
Hans betraktade sig mest som älgjägare, tills Bertil kom in i familjen. Detta var således inte bara hans första tax utan även hans första hund överhuvudtaget, så kanske man kan säga att det egentligen var Bertil som jagade in Hans, då främst på rådjur.
– Ja, säger Hans om Bertil. Han är en utpräglad rådjurshund men driver också hare och har visat intresse för räv.

Raka spåret
Det finns taxar i vårt land med längre meritlista än Bertils. Bertil är dock intressant dels genom sina tre ettor, plus en ”oplacerad”, på jaktprov, men kanske främst för att han övertygade så mycket att han blev uttagen till Svenska mästerskapet för små, drivande hundar, ett arrangemang i Jaktjournalens regi. Och där kom han tvåa och blev bästa tax. Under provdagen, som kännetecknades av storm, på gränsen till orkan, drev han ihop till två första pris på rådjur. Bertil är en effektiv jakthund. Det avspeglar sig i att maximala 6 egenskapspoäng tilldelats honom vid vissa prov i sök, drevsäkerhet, drevsätt och jaktlust. Lite sämre, 4 poäng, förekommer i lydnad och samarbete….
– Han kan vara lite enveten ibland, säger Hans, men har han drivit i bortåt två och en halv timma brukar han lägga av.

På jakt med Bertil
Jaktjournalen fick uppleva en jaktdag med Bertil under januaris sista dagar. Temperaturen var strax under noll och marken täckt av någon centimer snö. Nu har Bertil normalt ett bra sök, en ovärderlig egenskap i marker där rådjuren står allt glesare, men denna dagen gick han rätt på ett färskt slag och inom en minut gick drevet för fullt.
– Där jag jagar normalt är det inte så gott om rådjur, berättade Hans. Bertils sök är fullt godkänt men det är också värdefullt att han tar an kalla slag och kan resa rådjur ganska långt bort.
Bertils rådjur var till en början hemkärt och buktade trångt, hela tiden inom hörhåll. Skallet upplevdes som mycket hörbart, inte tikaktigt ljust eller hanhundsdjupt utan klangfullt i mellanläge. Vid ett par tillfällen steg spänningen allteftersom drevskallet närmade sig passen. Skulle det aldrig smälla?
I ett vägpass dök Bertil upp på vägen och vände omedelbart tillbaka in i såten. Rådjuret hade fått vind av skytten och därmed var det slut på buktandet i hemområdet. Bertils skall klingade allt svagare för att till slut gå helt ur hörhåll.

Familjehund
Ett par timmar senare var Bertil infångad och efter brasa och matpaus släpptes han på nytt. Efter några minuter tog han an slaget efter ett djur som antagligen dessvärre blivit stött på vägen ut till passen. Han skallade flitigt och en passkytt fick uppleva besvikelsen av att se hunden passera genom passet. Rådjuret hade hunnit före passkytten. Ganska snart fick emellertid Bertil kontakt med rådjuret men inte helt oväntat kom inte drevet tillbaka utan buktade långt inne på grannmarkerna. Till slut gav sig Hans efter och hämtade hem Bertil. Dagens jakt var slut.
Bertil är inte bara en duglig jakthund. Han uppvisar en lugn och stabil mentalitet. Så har han också haft möjlighet till en gynsam utveckling. Bertil är familjehunden som följer med husse. Hans, som driver ett jordbruk, berättar att Bertil ofta är med honom i traktorn och är en utpräglad innehund. Han trivs som knähund och det händer ganska ofta att han får ligga i säng, i alla fall i jaktstugor. Och så får han jaga mycket. Bertil lever med andra ord i en bra taxtillvaro.

Fakta
00aprilb.jpgSträvhårig normaltax Svensk Jakt(d)champion Bertil
Efter: SJ(d)CH Högforsens Iller
Undan: SJ(d)CH Kapplakälla Diana
Ägare: Hans Hedström, Salbohed
Tävlingsresultat
Utställning
1996 Sala Folke Isaksson 2 UKL
1997 Enköping Marita Krantz 2 ÖKL
Jaktprov
1996 Västmanland Karl-Bertil Sjölund 1 rå, D-Cert.
1997 Gävleborg Hans-Erik Eriksson Oplacerad
Västmanland Ken Palfelt 1 rå
1998 Västmanland Niklas Granberg 1 rå,D-Cert,Cacit
Västmanland Ken Palfelt 1 rå
1999 Hunneberg, Svenska Mästerskapet för små, drivande hundar.
Domare: Bengt Larsson, 1 + 1 rå, Individuell 2:a
Text :JOHN DUFF
Foto: JOHN DUFF, BO WALLIN

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser