Benelli Super 90 –dyr men bra!

benelli.gifBenelli har halvautomatiska hagelvapen som sin specialitet. Konstruktionen skiljer sig mot de flesta av de stora tillverkarna av halvautomater. Benelli har nämligen valt att ta hjälp av rekylen för omladdning i stället för gastrycket som är den vanligaste metoden.

Som så många andra tillverkare av hagelvapen ligger Benellis vapenfabrik i norra Italien i en by som heter Urbino. Benelli tillverkar hagelvapen och sportskyttepistoler med moderna tillverkningsmetoder. Det första intrycket av Benellis hagelvapen är att det känns som bössan vore lite smidigare än en hagelautomat från någon av de andra stora tillverkarna. Detta är av den enkla anledningen att framstocken är betydligt slankare än vad man är van på en bössa med gasomladdat system. Benellis omladdningssystem bygger på att rekylkraften får sköta omladdningen. Detta i sin tur innebär att framstocken endast innehåller magasinet och inte någon anordning för gasomladdning av mekanismen. Framstocken är inte grövre att greppa än på en sportskyttebock av normalt snitt.

Rekylopererat
Benellin känns en aning rappare i omladdning än en bössa med gasopererat system. Priset för detta är dock att rekylen blir en aning mera påtaglig. Det rekylopererade systemet fungerar så att det fjädrande och roterande slutstyckshuvudet fördröjer starten av omladdningen till dess att hagelladdningen lämnat mynningen. Därefter pressas hela slutstycket tillbaka av rekylkraften så den avfyrade hylsan kastas ut och en ny matas upp från magasinet. Det sitter en lång fjäder bakom slutstycket som fångar upp rekylkraften och pressar tillbaka och låser slutstycket. Denna fjäder löper i en tub som sträcker sig genom halva kolvens längd. I ändan av denna tub sitter kolven fästad med en låsmutter.

Stålcylinder
Det är för det mesta frågan om pressade plåtdetaljer och rejäla toleranser när en halvautomat dissekeras, här blev vi dock glatt överraskade. Benelli har lagt ner en hel del arbete på sin halvautomat och det ser riktigt trevligt ut när man plockar isär mekanismen för att granska komponenterna. En trevlig lösning för slutstyckets upphängning är den stålcylinder som sitter inpassad i lådan som i övrigt består av aluminium.

Cut off
Benelli Super 90 har en tangent framför och till höger om varbygeln som andväns för att plundra vapnet eller byta patron i patronläget. Denna tangent tjänstgör även som indikator på att mekanismen är uppspänd. Säkringen sitter som på de flesta hagelautomater i varbygeln. I detta fallet är placeringen i varbygelns bakre kant. Säkringen manövreras i sidled och spärrar endast tryckmekanismen. Trycket hade ett ganska påtagligt släp, förvisso inte så mycket att vi stördes av under testskjutningarna. Men om bössan skall andvändas med slugs och ett kikarsikte känns det nog mera besvärande. Detta är dock ett problem som är svårt att komma runt när det gäller halvautomater. Med ett fjäderlätt trycke på en halvautomat är risken ganska stor att vapnet förvandlas från halvautomatiskt till hel dito.

Mellanlägg
Benelli har ett genialiskt system för att enkelt ändra kolvens mått. Detta system består av en uppsättning mellanlägg som placeras mellan kolven och lådan. Med hjälp av dessa mellanlägg i olika vinklar och tjocklekar kan man påverka kolvens höjd och längd. För att ändra skränkningen byter man ut ett metallbleck som sitter inne i kolven vid stockbulten. Med dessa plast och stålbleck kan man enkelt ändra kolvens mått med några snabba handgrepp. Det rör sig inte om några stora ändringar i höjdled men det räcker nog till för de flesta normala jägare och skyttars önskemål. Kolven har en tjock bakkappa av plast. Nätskärningen på kolven ser lite trist ut. Det drar ner intrycket en hel del när nätskärningens design verkar anpassas till nätskärningsmaskinens förmåga. En lite bredare panel med skärning närmare kanterna på pistolgreppet hade gjort underverk för utseendet på kolven. Framstockens nätskärning är dock av lite mera elegant snitt. Kolv och framstock är plastlackade med något matterad yta.

Chokesystem
Benellin levereras med fem stycken choker som gav bra träffbilder. Bössan kändes trevlig och lätthanterlig att skjuta med under några kylslagna rundor på trap-banan. En av Jaktjournalens vapentestare har aldrig hyst någon stor kärlek till hagelautomater. Det har inget med vapnets konstruktion att göra utan problemet ligger snarare i det att denna person har uttalade problem att träffa rörliga mål med halvautomat. Vad detta beror på har aldrig utforskats närmare, vi har endast konstaterat att lerduvor lever ett ganska lugnt liv när denna kombination av skytt och vapentyp stiger upp på skjutplattan. Det som nu förvånade oss en smula var att det kunde konstateras en rejäl höjning av den genomsnittliga träffprocenten när den nyss omnämnde vapentestaren provat Benellin några rundor. Om detta beror på ett förbättrat förhållande mellan vapentyp och skytt eller om det är fråga om en allmän uppryckning är svårt att sia om.

Inkörning.
Testvapnet fungerade med tjugofyra grams laddningar utan några allvarligare problem. Vi hade ett par avbrott under testskjutningarna men kombinationen med ca 10 grader kallt och rejält med fett i mekanismen torde förklara en del av problemen. I instruktionsboken kunde vi läsa att det kunde vara nödvändigt med en ”inkörningsperiod” med lite tyngre laddningar. Detta skulle se till att mekanismen inte längre skulle vara ”rå” och därefter fungera problemfritt. Man måste nog se till att rengöra mekanismen regelbundet för att vara helt säker på att funktionen ska vara på topp även om den är mindre känslig än ett vapen med gasopererat system.

Dyr men bra
För den som funderar på att köpa en halvautomat är det helt klart att Benellis hagelvapen är ett mycket bra alternativ till de mera vanligt förekommande modellerna på marknaden. En detalj som påverkar valet av vapen är naturligtvis priset och här är det helt klart så att smakar det så kostar det. En Benelli Super 90 kostar drygt 10 000 kronor och det är klart mera än en genomsnittlig hagelautomat. Det man får för de extra tusenlapparna är dock ett välbyggt vapen med utmärkt balans och en kvalitetskänsla som i alla fall vi tycker överträffar de flesta andra halvautomatiska hagelvapen vi provat.

Fakta

Modell: Benelli Super 90
Vikt: 2,6-3,3 kg
Piplängd: 53-71 cm
Borrning: Utbytbara choker
Kaliber: 12/76
Trycke: Direkttrycke
Extrautr: Slugpipa
Pris: Från 10.700 kr
Generalagent: Winscan
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser