Benelli M2 Euro erbjuder skjutglädje

Benelli M2 Euro är en enklare variant av Benelli M2 Comfortech som har varit en riktig arbetshäst bland halvautomater. På geväret sitter en syntetkolv med en mycket bra rekyldämpande bakkappa. Modellen är extremt driftsäker och laddar om med det mesta man kan tänkas mata den med.

Rekyl- eller gasomladdat, det är frågan? Berettagruppen har i sitt ”stall” båda systemen och båda i yppersta världsklass. Beretta har i huvudsak gasomladdade vapen och Benelli är ledande på rekylomladdade vapen.

Benellifabriken i Urbino på den italienska östkusten ingår i Berettagruppen sedan 1983. Benelli har i mer än 40 år tillverkat enbart halvautomater. Var fjärde halvautomat som säljs runt om i världen är en Benelli. 25 procent är en imponerande siffra.

Benelli Armi S.p.A.

Sagan om Benelli började på 1940-talet med tillverkning av motorcyklar i Pesaro. Bröderna Benelli var passionerade jägare och lysande ingenjörer. Deras övertygelse var att framtidens hagelvapen skulle vara en halvautomat.
Deras idé förverkligades med hjälp av en designer från Bologna, Bruno Civolani, som konstruerade en mekanism med tungt slutstycke som gav ett mycket snabbt omladdningssystem. Benelli Armi S.p.A grundades 1967.

Benelli har genom åren investerat hårt i utveckling och en modern maskinpark vilket gett tillverkaren en särställning när det kommer till halvautomatiska hagelvapen. 2002 lanserades Benelli Argo, en halvautomatisk studsare som blivit en favorit bland världens jägare.

Skytte

Benelli M2 Euro är en trevlig bekantskap på lerduvebanan. En halvautomat är alltid lite snällare att skjuta med än en traditionell bock eller sida-sida. Mindre rekyl ger också snabbare andraskott om det skulle krävas. Med nuvarande lagstiftning har man också ett snabbare tredjeskott.

Skillnaden i rekylen mellan jaktammunition och tränings- och tävlingspatroner brukar vara kännbar när vanliga hagelvapen används. Med halvautomater brukar skillnaden upplevas mindre. Så upplevde jag att det också var med Benelli M2 Euro. Nu är ju inte pipan kamrad för de värsta magnumsmällarna så den jämförelsen kan jag inte göra.

Några serier på trapbanan med 24 grams stålhagel vållade inga problem med omladdning vilket känns betryggande.

Justerbar kolv

Benelli M2 Euro har en syntetkolv med en rekyldämpande bakkappa som känns riktigt bra. Mellan kolv och mekanism sitter en bricka för att anpassa kolven för olika skyttar. Det är en enkel procedur som alla kan göra själv. Med Benelli M2 Euro får man en justerbricka. Det finns ett antal som tillbehör.

Rekylomladdning är ett mycket driftsäkert system. Inte för inte är Benellis rekylopererade halvautomater populära vid resor till duvskyttets förlovade länder i Sydamerika. Den intensiva skottlossningen och värmen kräver sin tribut av vapen. Naturligtvis förekommer andra fabrikat men Benelli står i en särställning.

Mekanism

Benelli M2 Euro har ett rekylomladdat system med få delar. Hela omladdningssystemet är inbyggt i lådan och slutstycket. Slutstycket har en låsning med roterande slutstyckshuvud som med låsklackar låser i motsvarande urfräsningar i pipan.

När skottet avlossas slår hanen på tändstiftet som i sin tur tänder tändhatten och krutladdningen. I den rörelsen påverkar hanen magasinspärren och en ny patron åker bakåt ur magasinet och lägger sig på laddbryggan under slutstycket.

Rekylkraften skapar en bakåtrörelse med slutstycket låst i sitt främre läge i pipan. Rekylen pressar klackarna ur sin låsning och tar med sig den avfyrade patronen ur mekanismen, nästa patron förs in i pipan med kraft från en fjäder i kolvhalsen. Mekanismen är snabb och pålitlig med laddningar mellan 24 och 56 gram.

Bra trycke

Avfyringsmekanismen har ett traditionellt utseende i halvautomatsammanhang. För en halvautomat känns trycket riktigt bra.

Mekanismen är mycket välgjord och har mycket välpolerade metalldelar som naturligtvis bidrar till hög funktionalitet och livslängd. Vapenvården underlättas också.

Lådan har en mattsvart yta. Hur nötningshärdig färgen är efter år av skytte är svårt att sia om.

Tillbehör

Till Benelli M2 Euro finns slugpipa på 50 cm. Med denna pipa skapar man ett smidigt vapen för drevjakt på vildsvin. En sådan slugpipa belastar inte vapengarderoben.

De justeringsbrickor som Benelli har till sin Benelli M2 Comfortech passar också till M2 Euro men är då tillbehör och måste köpas.

Till systemet hör tre stålhageltestade choketuber med en enkel chokenyckel. Pipan har en ventilerad spång med ett rött fiberoptiskt korn.

Sammanfattning

M2 Euro passade mig på ett utmärkt sätt vilket bevisades med några fina rundor på trapbanan. Halvautomaten har inbyggd skjutglädje.
Ett lätt, smidigt, välbalanserat hagelvapen, vad mer kan man begära. Möjligen är avståndet från pistolgreppet till avtryckaren onödigt långt. Greppet blir inte bekvämt och avtryckarfingret når nästan inte fram.

Benelli M2 Euro.
Kaliber: 12/76.
Totallängd: 119 cm
Piplängd: 64 cm.
Säkring: I varbygelns framkant.
Vikt: Ca 3,0 kg.
Choker: Tre Crio choker.
Pris: 12 995 kr.
Generalagent: Sako Sweden AB.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser