Benelli 828U – Tekniskt avancerad hagelbock

Benelli är mest känd för sina halvautomatiska vapen. Att man nu ger sig in i kampen om hagelbocksköparna kan därför tyckas en smula egendomligt. Benelli 828U är dock något helt nytt. Det handlar om en mycket intressant teknisk utveckling där man lånat intressanta justeringsdetaljer från halvautomaterna.

Projektet Benelli 828U startade 2012 och modellen lanserades 2015 så man har lagt in betydande pengar i projektet. Företaget som sedan 2000 ingår i Beretta Holding Group hade naturligtvis ett tungt ansvar att åstadkomma något som i kvalitet och innovation passade in i Berettas policy. Namnet U828 är intressant. 828 syftar på staden Urbino och dess plats på Unescos lista över världsarv. U står för ”Upland” vilket indikerar inriktningen mot rörlig jakt i tuff terräng. Benelli 828U känns i första hand som ett jaktvapen. 70 cm långa pipor och en vikt på under 3 kilo gör att vapnet hamnar i facket lättviktsbock. Lätta hagelvapen är inte alltid så lätta att skjuta med då svingen lätt stannar upp. Benelli 828U är inget undantag men den utmärkta balansen gör att det går snabbt att hitta tekniken på trapbanan. Vid besöket på skjutbanan imponerade Benellis skapelse på många av skyttarna som fick pröva den nya bocken från Benelli. Vapnet finns i två utföranden. En med svart låda utan gravyr och en med högblank låda med gravyr.

Tekniskt avancerad mekanism

Benelli 828U är påfallande enkel att bryta och öppna vid laddning. Mekanismen spänns med toppleavernyckeln. Uppspänning av mekanismen sker normalt när vapnet bryts. När toppleavern förs åt sidan, vilket går väldigt lätt att göra beroende på hur den är designad, faller piporna mer eller mindre ner av sin egen tyngd. Det känns till en början som att vapnet faller i bitar. En konventionell mekanism upplevs oftast i början som lite trög och rå därför att fjädrarna för slagstift och ejektorer ska spännas upp när vapnet bryts. Hos Benelli 828U aktiveras ejektorfjädrarna från patronläget genom ett system som Benelli kallar impulsaktiverade ejektorer. När patronen avfyras aktiveras ejektorerna av impulsen från skottet och hylsan kastas ut. Hylsans bakåtriktade kraft påverkar ett litet stift som i sin tur påverkar fjädern som driver ejektorn till den avfyrade pipan. Har inget skott avfyrats går bara ejektorerna ut den lilla sträcka som krävs för att få skotten ur patronläget, dvs ca fem millimeter. Intressant nog har en motsvarande lösning där mekanismen spänns med toppleavernyckeln funnits på de gamla hagelbockarna från Flodman och Caprinus. Konstruktionen har gjort det möjligt att göra baskylen lägre och därmed lägre vikt. Baskylen är tillverkad i aluminium men med en nykonstruerad stötplatta där slagstiften sitter tillverkad i stål. Stål där påkänningarna kräver och aluminium där man kan spara vikt. Mekanismen låses både i över- och underkant av låsplattan. Vid behov kan slagstiften lätt bytas när låsplattan har tagits ur vapnet. Hela idén påminner om Blasers lösning i drillingar och vissa dubbelstudsare. Låsplattan kan lätt tas ur och därmed är vapnet helt obrukbart. Bra vid resor och i jaktkojor där vapenskåp saknas.

Pipor och choker

Benelli har utvecklat en nerfrysningsteknik för att ta bort spänningar i piporna som uppstår i kallhamringsprocessen. Denna Crio-behandling har man också använt vid tillverkningen av pipseten till Benelli 828U.

Tillbehör

Benelli har verkligen satsat på denna del i projektet. Så många justeringsmöjligheter har ingen annan tillverkare i grundutförandet. Mot tillägg kan nog många tillverkare stå upp och leverera. Fem choker och en mycket bra chokenyckel medföljer, allt levererat i en enkel men fungerande plastkoffert.

Kolv och bakkappa

Benelli har tagit tekniken med justeringsbrickor från sina halvautomater till 828U och skapar en hagelbock med omfattande justeringsmöjligheter för drop och cast. Med medföljande brickor kan 40 olika alternativ skapas, 20 för högerskyttar och 20 för vänsterskyttar. Hur brickorna ska kombineras framgår av en tabell i instruktionsboken. Till detta kan olika kolvhöjder och olika tjocka bakkappor läggas så det är möjligt för alla att justera till en perfekt passning. Benelli har också använt sitt Progressive Comfortsystem som ger mycket bra dämpning vid starkare laddningar. Bakkappan finns i tre tjocklekar liksom kolvkammarna men det är tillval. Benelli har valt ett fiskfjällsliknande mönster på pistolgrepp och framstock. Mönstret är rejält tilltaget och ger utmärkt grepp. Om det är snyggt eller inte överlåter jag till läsarna att avgöra. Själv har jag den uppfattningen att inget slår en välgjord nätskärning.

Skytte

Jag har testat Benelli 828U på trapbanan och kan konstatera att den uppför sig väl i förhållande till min normala standard. Jag skjuter bättre med min egen bock men en Benelli 828U skulle jag kunna lära mig skjuta bra med. Att vikten gör den till en lämplig kamrat på jakt gör inte saken sämre. Ejektorerna fungerade klanderfritt, kort sagt Benelli 828U uppförde sig mycket bra på skjutbanan.

Sammanfattning

Jag är positivt överraskad över Benelli 828U. Det måste vara ett stort steg att ge sig in på hagelbocksmarknaden för en världsledande tillverkare av halvautomatiska hagelvapen. Men det kanske är så enkelt att med den bakgrunden och ekonomiska muskler så blir det bra? Ett avtryckarsystem som är lätt att ta loss för rengöring är en intressant detalj. Att systemet är ställbart för automatisk eller manuell säkring är ytterligare en positiv detalj. Spång i kompositmaterial ger ett lättare vapen som bidrar till den jaktliga inriktningen. Hur det blir med den långsiktiga hållfastheten är svårt att sia om Men Benelli är med säkerhet rädd om sitt rykte som tillverkare av driftsäkra hagelvapen. Det är mycket sällan man hör klagomål på Benellis halvautomater.