Bekymrad över älgstammen

Länsstyrelsen i Östergötland tycker att jägarna skjutit för många vuxna älgar. Nu vill de istället se ett ökat kalvskytte till hösten.

Länsstyrelsen är bekymmrad över kvalitén på älgstammen. Inför höstens tilldelning ska de undersöka olika älgskötselplaner och hur avskjutningen skötts. Mycket lutar åt att man vill att jägarna lägger ett högre jakttryck på kalvarna och låter fler vuxna älgar nå en produktiv ålder.Man beräknar att det finns cirka 7 000–8 000 älgar i länet, men mycket få hinner bli riktigt stora.Samtidigt höjer också länsstyrelsen fällavgiften för vuxen älg från 500 kronor till 800 kronor.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser