Begär skyddsjakt på varg som dödade jämthund

Värmland (JJ) En ny ansökan om skyddsjakt kommer att lämnas in i området där jämthunden Emil häromnatten dödades av varg i Rackstadreviret.

Jämthunden Emil hittades vargdödad i onsdags. Foto: Privat

Jaktjournalen berättade på onsdagen om jämthundshanen Emil som slet sig och sprang till skogs på tisdagskvällen i Brunskog. Läs artikeln här.

Han hördes skälla men sökandet och försöken att fånga in honom fick avbrytas på grund av snö och mörker.

På onsdagen hittades han död och till stora dela äten.

Området ligger inom Rackstadreviret där vargarna har dödat tre hundar och skadat tre sedan i höstas.

Fyra vargar, samtliga årvalpar, har skjutits i skyddsjakt och nu kommer jaktledaren Bertil Forsberg att skicka in en ny ansökan om skyddsjakt, berättar Värmlands Folkblad.

”Födosök”

– Länsstyrelsens besiktningspersonal har varit ute och besiktigat och det står klart att det är varg som attackerat hunden. Nu har vi återigen fått bekräftat att det handlar mer om födosök än revirmarkering från vargarnas sida, säger Bertil Forsberg till tidningen.

Han framhåller att både jakt och eftersök på trafikskadat vilt blir lidande när jägarna inte längre vågar släppa sina jakthundar.

Bertil Forsberg anser att en dom i Högsta förvaltningsdomstolen ger stöd för ytterligare skyddsjakt.

– Den fastslår att det ska vara möjligt att jaga på landsbygden. Även i områden där det finns varg. Men det går ju inte här. Ingen vågar släppa sin jakthund i det här området där vargarna söker upp och äter hundar, säger Bertil Forsberg till Värmlands Folkblad.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser