Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Antalet personer som insjuknar i den fästingburna smittan TBE ökar i Västra Götaland. Foto: Istock

Hittills i år har 14 personer i Västra Götaland insjuknat i den virusspridna hjärnhinneinflammationen TBE. Smittskyddsläkaren Peter Nolskog säger till Sveriges Radio Sjuhärad att de flesta fallen i länet brukar registreras under augusti och september.

Det finns inget botemedel mot TBE, som i värsta fall kan leda till döden. Läkarna kan bara lindra symtomen.

Ulf Östlund i Skara smittades 2011 och är i dag sjukpensionär.

– Det finns inget botemedel, man får lite smärtstillande för feber och huvudvärk. Jag sover nog bort ett halvår, klarar inte att ta emot besök, säger Ulf Östlund till P4 Sjuhärad.

Smittskyddsläkare Peter Nolskog är ävertygad om att smittan kommer att sprida sig norrut i landet.

– Vi börjar få fall av TBE i Dalarna, ett område som bara för några år sedan ansågs säkert från TBE. Man har även sett fästingar med TBE-virus ändå upp mot Umeå, säger Peter Nolskog till P4 Sjuhärad.
Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser