Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Antalet personer som insjuknar i den fästingburna smittan TBE ökar i Västra Götaland. Foto: Istock

Hittills i år har 14 personer i Västra Götaland insjuknat i den virusspridna hjärnhinneinflammationen TBE. Smittskyddsläkaren Peter Nolskog säger till Sveriges Radio Sjuhärad att de flesta fallen i länet brukar registreras under augusti och september.

Det finns inget botemedel mot TBE, som i värsta fall kan leda till döden. Läkarna kan bara lindra symtomen.

Ulf Östlund i Skara smittades 2011 och är i dag sjukpensionär.

– Det finns inget botemedel, man får lite smärtstillande för feber och huvudvärk. Jag sover nog bort ett halvår, klarar inte att ta emot besök, säger Ulf Östlund till P4 Sjuhärad.

Smittskyddsläkare Peter Nolskog är ävertygad om att smittan kommer att sprida sig norrut i landet.

– Vi börjar få fall av TBE i Dalarna, ett område som bara för några år sedan ansågs säkert från TBE. Man har även sett fästingar med TBE-virus ändå upp mot Umeå, säger Peter Nolskog till P4 Sjuhärad.
Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser