Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Antalet personer som insjuknar i den fästingburna smittan TBE ökar i Västra Götaland. Foto: Istock

Hittills i år har 14 personer i Västra Götaland insjuknat i den virusspridna hjärnhinneinflammationen TBE. Smittskyddsläkaren Peter Nolskog säger till Sveriges Radio Sjuhärad att de flesta fallen i länet brukar registreras under augusti och september.

Det finns inget botemedel mot TBE, som i värsta fall kan leda till döden. Läkarna kan bara lindra symtomen.

Ulf Östlund i Skara smittades 2011 och är i dag sjukpensionär.

– Det finns inget botemedel, man får lite smärtstillande för feber och huvudvärk. Jag sover nog bort ett halvår, klarar inte att ta emot besök, säger Ulf Östlund till P4 Sjuhärad.

Smittskyddsläkare Peter Nolskog är ävertygad om att smittan kommer att sprida sig norrut i landet.

– Vi börjar få fall av TBE i Dalarna, ett område som bara för några år sedan ansågs säkert från TBE. Man har även sett fästingar med TBE-virus ändå upp mot Umeå, säger Peter Nolskog till P4 Sjuhärad.
Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

AKTUELLT

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser