Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Antalet personer som insjuknar i den fästingburna smittan TBE ökar i Västra Götaland. Foto: Istock

Hittills i år har 14 personer i Västra Götaland insjuknat i den virusspridna hjärnhinneinflammationen TBE. Smittskyddsläkaren Peter Nolskog säger till Sveriges Radio Sjuhärad att de flesta fallen i länet brukar registreras under augusti och september.

Det finns inget botemedel mot TBE, som i värsta fall kan leda till döden. Läkarna kan bara lindra symtomen.

Ulf Östlund i Skara smittades 2011 och är i dag sjukpensionär.

– Det finns inget botemedel, man får lite smärtstillande för feber och huvudvärk. Jag sover nog bort ett halvår, klarar inte att ta emot besök, säger Ulf Östlund till P4 Sjuhärad.

Smittskyddsläkare Peter Nolskog är ävertygad om att smittan kommer att sprida sig norrut i landet.

– Vi börjar få fall av TBE i Dalarna, ett område som bara för några år sedan ansågs säkert från TBE. Man har även sett fästingar med TBE-virus ändå upp mot Umeå, säger Peter Nolskog till P4 Sjuhärad.
Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

0 kommentarer

AKTUELLT

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Ia fick storoxen i pass

Ia Olsson Widen har fått jakten med modersmjölken men det var först för fyra år sedan hon tog jägarexamen och började jaga på egen hand. Det lönade sig. I går morse fällde hon en riktigt fin tjur hemma i Åsberget utanför Bräcke.

Annonser