Beaglen Filip – en levande legend

deca.jpgSJCH SUCH NUCH Filip är 15 år gammal och pensionerad som jakthund. Med 68 avkommor och 215 avkommor i andra generation har få hanhundar betytt så mycket för beaglerasen som Filip. Ändå var det nära att Filip inte hade blivit äldre än fyra år och aldrig fått spela någon roll i aveln.

– Vi fick tips om att det kunde finnas en lämplig beagle hos uppfödaren Enar Strand, Strömstad, berättar Jan Johansson och hans sambo Karin Gunnarsson, Mellerud.
– När vi kontaktade honom, berättade han att han visserligen hade Filip, men som varande inbiten harjägare var han inte nöjd med hunden som enbart intresserade sig för rådjur och ville först inte sälja hunden. Men så ringde han tillbaka och hade ändrat sig, och vi åkte och hämtade den då, fyra år gamla hunden. Under jaktsäsong hade Filip hos sin förre ägare varit i markerna fyra, fem dagar i veckan, så det var en vältränad, erfaren och färdig hund vi fick förmånen att ta över.

En otrolig utveckling

När Filip flyttade till Mellerud tog han rådjursintresset med sig. Beaglarna är kända som ”allroundhundar med särskild fallenhet för att jaga hare”, och det förekommer ganska ofta att en beagle kan börja sin jaktprovskarriär med flera 1:a pris på rådjur, för att senare i livet erövra RR, rådjursrenhet.
– Till slut nåddes även Filip av utvecklingen mot hare, säger Jan. Han har drivit alla tre djurslagen och faktiskt även varit mycket bra på räv, som beaglarna ofta är. Jag avstod helt från att skjuta rådjur för honom. Nu inträffade det märkliga att han blev allt lättare att kalla av från rådjursdrev, för att till slut avbryta direkt, när jag kallade på honom. När han drev hare kunde jag dessvärre inte ge samma uppvisning. Där minskade lydnaden i takt med att den ökade på rådjur.
1993 deltog Filip vid SM för små drivande hundar, han knep en hedrande sjätteplats med 1+1 rå, på goda 78 SM-poäng, och ingick i beaglelaget som tog SM-silver.
Filip har erövrat maximala sex egenskapspoäng på jaktprov i, förutom lydnad, även hörbarhet, samarbete och jaktduglighet.

Räddad av reflex

Filip har alltid varit hunden som kommit tillbaka. Men en gång blev han borta över en natt.
– Vi letade hela natten efter honom, minns Karin och Jan. Då fanns inte pejl och till slut, på morgonsidan, fick vi kontakt med folk som tagit vara på honom två och en halv mil från där vi hade släppt honom. Han blödde ur öronen och hade uppenbarligen blivit påkörd av en bil på E6:an. Att så varit fallet fick vi veta senare när det framkom att han hade suttit omtöcknad, mitt i körbanan, i mörkret och stoppat all trafik. Troligtvis tappade han tillfälligt orienteringsförmågan för han hade sedan sprungit längs E6:an norrut. Säkert räddades han av det reflexhalsband han bar.

Tävlingshund

decc.jpg– Filip älskade utställningar, minns Karin med ett leende. För det är Karin som fört fram Filip till sådana framgångar hos domarna.
– Han kunde komma lufsande helt avspänt fram till ringen, men när vi gick in spände han upp sig som ett lejon och visade all den utstrålning han var mäktig. Han trivdes verkligen med att visa upp sig, vilket väl i botten faller tillbaka på en mycket stark mentalitet. Fortfarande är det faktiskt Filip som bestämmer över de tre övriga beaglarna i familjen.

Filipin för Filip

Om man vid jultid får en dubbelnöt och ropar ”Filipin” säger gammal tro att man har rätt att önska sig något. I ett domarprotokoll har den store beaglemannen, Sten Persson, skrivit just så, syftande på resultatet av ett första pris i avelsklass där flera meriterade avkommor till Filip ingick. Mer kunde man inte önska sig av en hund.
Filip har för övrigt en inteckning i det prestigefyllda, av Otto Bengtsson instiftade, ständigt vandrande avelspriset.

Se upp med mentaliteten!

Jan Johansson är ledamot av Beagleklubbens centralstyrelse och mycket engagerad i rasens utveckling.
– Man skall naturligtvis satsa på meriterade hundar i avelsarbetet och ju fler hundar som kommer till jaktprov och utställning, desto bättre överblick av rasen får vi, säger Jan, och fortsätter:
– Sara, Filips mor, var en fantastiskt bra jakthund, som utan tvekan hade erövrat ett jaktchampionat om hon startats på prov. Men hennes ägare, Enar Strand, var på den tiden inte intresserad av jaktprov. Sedan vi fick kontakt med varandra, far vi numera ofta tillsammans på jaktprov och utställningar.
– Vi har blivit mycket goda vänner som också jagar tillsammans. Enar har lyckats föra fram två av Filips avkommor till svenskt- och norskt jaktchampionat.
Tack vare krav på jaktprovsmeriter är beaglen i dag inte föremål för renodlad sällskapshundavel. Den är en jakthund som samtidigt är en lämplig familjehund. Det ursprungliga ylande skallet kan ibland höras när hunden söker kontakt, men under drev är skallmarkeringen markerad även om ett vant jägaröra aldrig mistar sig på att det är en beagle som driver. Söket har blivit bättre mot när rasen först etablerades i Sverige, och beaglens ursprung, som en hund som jagade i ”pack”, har inte påverkad individerna. Beaglen är utmärkt bra som ensamjagande hund.
Sjukdomsbilden är gynnsam med HD-statusen under kontroll och det enda varnande finger jag vill höja är att man inte får ge efter på mentaliteten. Jag har, i enstaka fall, märkt hundar som morrat åt utställningsdomare när dessa undersökt hunden. Det skall vi inte tolerera, för det är just ett utmärkande drag hos rasen att den skall vara ”en glad, vänlig och livlig jakthund”.

Fakta FILIPSUCH, SJCH o NUCH Hoppe-Tjärns Filip S39878/88
decb.jpgEfter: SUCH NUCH SJCH NJCH Rocky
Undan: Sara
Ägare: Jan Johansson, Mellerud
Uppfödare: Enar Strand, Strömstad
Utställning
(SKK= Svenska Kennelklubben; SBLK= Svenska Beagleklubben; NKK= Norska Kennelklubben.)
1992 SKK Lennart Davidsson 1 ökl CK/HP 2BHKL
SKK Agnes Ganami 2 ökl
SKK Marianne Furst-Danielson 1 ökl
SBLK Rolf Johansson 1 ökl CK/HP BIM
SBLK Bertil Börjesson 2 ökl 4 JKL
1993 SBLK Harry Sandberg 1 ökl 1 SKL Cert CK/HP 2 JKL
SBLK Rolf Johansson 1 ökl 1 SKL CERT CK/HP 1 JKL HP BIM
SKK Harry Hinckeldeyn 1 ökl 1 SKL CERT CK/HP 2 JKL
SKK K – G Fredriksson 1 ökl CK/HP 1 JKL HP BIR CACIB
SBLK Birgitte Gothen 1 ökl CK/HP 1 JKL HP 1 BHKL BIM
SKK Rune Malmberg 1 ökl CK/HP 1 JKL HP BIM
SBLK Curt Christer Gustafsson 1 ökl CK/HP 2 JKL 3 BHKL
SBLK Sten Persson 1 ökl CK/HP 2 JKL
1994 SBLK Anne Marit Olsen 1 HKK CK/HP 3 JKL 4 BHKL
SBLK Bengt H Peterzéns 1 CHKK CK/HP 1 JKL HP BIM
SBLK Curt Christer Gustafsson 1 CHKK CK/HP 2 JKL 2 BHKL 1 Avel HP
SBLK Catharina Linde-Forsberg 1 CHKK 3 JKL
SKK Rolf Johansson 1 CHKK CK/HP 1 JKL HP BIR
NKK Anne Marit Olsen 1 ökl 3 SKL CK/HP BHKL RESERV
1995 SBLK Rolf Johansson 1 Avel HP
SBLK Knut Westling 1 CHKK CK/HP 1 JKL HP BIR 1 Avel HP
SBLK David Nicholson 1 CHKK CK/HP 1 JKL HP BIM
SKK Lars West 1CHKK CK/HP 1 VETKK HP 1 JKL HP
SKK Rodi Hubenthal 1 CHKK 1 VETKK HP 1 JKL HP
SBLK Håkon Wahlenberg 1 Avel HP
1996 SBLK Curt Christer Gustafsson 1 CHKK CK/HP 1 VETKK CK HP 1 JKL HP
2 BHKL 1 Avel HP
SBLK Torbjörn Granheim 1 CHKK CK/HP 1 VETKK CK HP 3 JKL
4 BHKL 1 Avel HP
SKK Torbjörn Granheim 1 CHKK CK/HP BIM
SBLK Curt Christer Gustafsson 1 CHKK CK/HP 1 JKL HP BIR
SKK Tore Edmund 1 CHKK CK/HP 1 VETKK CK HP 2 JKL 2 BHKL
1997 SKK Uwe Fischer 2 CHKK 1 VETKK 3 BHKL
SBLK Tore Fossum 1 Avel HP
SBLK Curt Christer Gustafsson 1 Avel HP
SBLK Lars West 1 CHKK 1 VETKK HP 1 BRKL
SBLK Sten Persson 1 CHKK CK/HP 1 VETKK 2 BRKL 2 BHKL
1 Avel HP
1998 SBLK Göran Hallberger 1 CHKK CK/HP 1 VETKK 2 BRKL 3 BHKL
SBLK Sten Persson 1 CHKK CK/HP 1 VETKK 1 BRKL HP 2 BHKL
1999 SBLK Rolf Johansson 1 CHKK CK/KK 1 VETKK 2 BRKL 2 BHKL
2000 SBLK Bo Wallin 1 VETKK HP
Jaktprov
1992 SBLK Västsvenska Ebbe Andersson 0 pris
SBLK Halland Kurt Söderberg 1 Rå
SBLK Värmland-Dal Per Anders Olsson 0 pris
SBLK Västsvenska Kjell Lundgren 1 rå
SBLK Värmland-Dal Roger Johansson 1 Rå D-Cert
1993 SBLK Västsvenska Gunnar Berg 1 Hare
SBLK Värmland-Dal Henry Persson 0 pris
SBLK Värmland-Dal Thomas Önnberg 3 Rå
SBLK Värmland-Dal Leif Strandberg 1 Rå
SBLK Halland Ingvar Johansson 0 pris
SBLK Värmland-Dals Bo Ynger 1 Hare
SM för små drivande hundar Stig Hellström 1+1 Rå
1994 SBLK Värmland-Dals Per-Anders Olsson 2 Hare

Rasfakta Beagle
Beaglen är en av världens äldsta hundraser. Beaglen skall vara en robust, kompakt byggd jakthund, som skall ge intryck av kvalitet utan att vara grov. Pälsen skall vara kort och tät, samt ge ett gott skydd mot väder och vind.
Önskvärd mankhöjd minimum 33 cm, maximum 40 cm. Beaglen skall vara en glad, vänlig och livlig jakthund. Den skall vara modig, mycket aktiv, uthållig och målmedveten. Den får aldrig visa aggressivitet eller skygghet. Rasens huvudsakliga funktion är att jaga, främst hare.
Varje år registreras 300 till 400 beaglar i Svenska kennelklubben. Cirka 400 jaktprovsstarter görs årligen. Andelen pristagare ligger på mellan 50-60 procent, och cirka 70-85 procent utgörs av pris på hare.
Svenska Beagleklubben
I Svenska Beagleklubben ingår 16 lokalklubbar. Fyra gånger om året utges tidskriften ”Beagle” med kommande utställningar, jaktprov, tävlingsresultat, annonser och artiklar kring beagle. Klubben har en egen hemsida med information kring verksamheten: www.sblk.a.se
Resultat Filips avkomma:
12 kullar på 68 valpar varav 16 jaktprovsmeriterade.
Antal avkommor i farfars/morfarsled 215 stycken. Av dessa är 38 bedömda minst en gång på drevprov. Av dessa har 32 gått till pris, varav 25 har gått till ett eller flera första pris. Sju stycken har blivit svensk jaktprovschampion och av dessa har sex även blivit svensk utställningschampion och en dessutom norsk utställningschampion.
Text och foto: JOHN DUFF

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser