Beagleklubben redo för mästerskap

Gotland (JJ) Den 10-11 december går årets Beagle-SM av stapeln på Gotland. Tävlingen är Svenska Beagleklubbens största interna drevprovstävling och arrangerades första gången 1996.

Snart dags för Svenska Beagleklubbens SM. Arkivbild: Per Jonson

Beagle-SM är egentligen en kombination av ett officiellt prov (där resultaten stambokförs hos SKK och där således alla tillåtna djurslag får jagas) och en tävlan om vilken hund som är bäst på att jaga hare under de två dagarna. Själva SM-titeln räknas alltså enbart på hardreven.

I år är består startfältet bland annat av Ulvekets Cita (Årets bästa harhund 2014/2015), Släntens Herta (SM-vinnare 2014), Starmaids Undercover (trea i SM 2014), Dilshagens Tussa (Sydsvenskas bästa unghund 2014/2015) och Stigsjödalens Rex (Årets bästa unghund 2014/2015).

Samtliga hundar i SM-finalen är några av beagle-Sveriges absolut bästa harhundar just nu och nämnas särskilt bör Skrovelmyras Fixa som gjorde en enorm prestation i uttagningarna till SM, då hon i hällande regn och under ytterst svåra förhållanden var den enda som drev till ett förstapris båda provdagarna.

För info: www.svenskabeagleklubben.se

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser