Bävrarna i Stockholm ökar

Bäverstammen i vattnen som rinner genom Stockholm har ökat markant de senaste åren. Arkivfoto: Per Jonson Stockholm (JJ) Det är idag inte speciellt ovanligt att få syn på en bäver simmandes i vattnet vid Kungsholmen i Stockholms innerstad. Beståndet har fördubblats de sista två åren.

–  Det är svårt att säga hur många det finns, men beståndet har vuxit som attan de senaste åren med en riktig topp i år och förra året, säger Tommy Tuvunger, viltvård- och skadedjurssamordnare i Stockholms stad till Mitt i Kungsholmen.

Eftersom skadorna har fördubblats drar Tommy Tuvunger också slutsatsen att bäverbeståndet har vuxit sig dubbelt så stort. Det diskuteras nu om det kan bli aktuellt med skyddsjakt framöver. Inga personskador av fallande träd har hittills inträffat men en bil förstördes när ett bävergnagt träd föll över den vid Klarabergsleden för ett par år sedan.

– Vi har pratat om det men inga beslut är tagna. Vi ska först se hur stora skadeverkningarna är, säger Tommy Tuvunger.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser