Bävrarna i Stockholm ökar

Bäverstammen i vattnen som rinner genom Stockholm har ökat markant de senaste åren. Arkivfoto: Per Jonson Stockholm (JJ) Det är idag inte speciellt ovanligt att få syn på en bäver simmandes i vattnet vid Kungsholmen i Stockholms innerstad. Beståndet har fördubblats de sista två åren.

–  Det är svårt att säga hur många det finns, men beståndet har vuxit som attan de senaste åren med en riktig topp i år och förra året, säger Tommy Tuvunger, viltvård- och skadedjurssamordnare i Stockholms stad till Mitt i Kungsholmen.

Eftersom skadorna har fördubblats drar Tommy Tuvunger också slutsatsen att bäverbeståndet har vuxit sig dubbelt så stort. Det diskuteras nu om det kan bli aktuellt med skyddsjakt framöver. Inga personskador av fallande träd har hittills inträffat men en bil förstördes när ett bävergnagt träd föll över den vid Klarabergsleden för ett par år sedan.

– Vi har pratat om det men inga beslut är tagna. Vi ska först se hur stora skadeverkningarna är, säger Tommy Tuvunger.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser