Bäverproblem i Örebro

Örebro (JJ) Det finns för många bävrar i naturreservatet Oset i Örebro och kommunen anser att man måste skjuta av stammen för att förhindra att de ger sig på ledningssystemen.

Många av träden utefter promenadstråken och Svartån i naturreservatet Oset bär spår efter bäverangrepp. Både angripna och närliggande träd har i efterhand fått skydd av hönsnät.
– Vi har ett akut problem med bävrar, konstaterar Mats Rosenberg, kommunekolog.

Det största problemet med bävrarna i naturreservatet är risken att de ger sig ut i ledningssystemet och in i staden.

– Bävrar lider inte av klaustrofobi och kan få för sig att simma in i en dagvattenle dning och dyka upp var som helst i staden. Eller också dämmer de upp i vattensystemen och orsakar översvämning, säger Mats Rosenberg. Nu ska ett antal av Osets bävrar skjutas av och Örebro kommuns Karl-Heinz Nilsson har redan satt en grupp skyddsjägare på uppdraget.

Eftersom det är allmän jakttid fram till den 10 maj är det kommunen som själv beslutar om jakt.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser