Bättre skott mot varg under årets jakt

GÄVLEBORG(JJ). De undersökningar som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hittills gjort på fällda vargar visar att det i år avlossats mer träffsäkra skott under jakten.

– De flesta ser ganska välskjutna ut med några undantag. Förra året fanns det inte de rekommendationer som finns i år så det är svårt att jämföra åren, säger Erik Åsgren, statsveterinär vid SVA, till Sveriges Radio P4 Gävleborg. 

Enligt Åsgren är de flesta vargarna friska, några har dock normala förändringar på grund av ålder.
En hanvarg som undersökts hade en testikel som låg kvar i buken, det är dock osäkert om detta beror på inavel.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser