Bättre balans genom viltanpassad skogsskötsel

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsen genomför under hösten träffar runtom i mellersta Sverige för att lyfta hur skogsskötseln i områden med hårt betestryck kan utformas på ett viltanpassat sätt och hur alla parter kan bidra till en framgångsrik älgförvaltning där både älg och skog gynnas, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Satsningen är en del av Skogsstyrelsens arbete inom ramen för Skogsriket. Totalt planeras träffar för jägare och skogsägare i sju län i mellersta Sverige. Under träffarna medverkar förutom Skogsstyrelsen representanter från bland andra Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelsen i respektive län.

– Syftet är att alla vi som är involverade i dagens kunskapsbaserade älgförvaltning ska mötas och diskutera förutsättningar för olika viltanpassningsåtgärder samt vad var och en kan bidra med för att vi ska nå en viltstam i balans med skogen och fodret, säger Matts Rolander, regionalt viltansvarig, Skogsstyrelsen.

– Det finns inte en enskild skötselåtgärd som löser problemen med betesskador, men ett antal olika skötselåtgärder kan tillsammans med avskjutning bidra till att de minskar. Kunskapen om hur långt vi kan nå med viltanpassad skogsskötsel är fortfarande begränsad och därför är det ett extra viktigt område att lyfta upp och diskutera, säger Matts Rolander.

Platser Skogsstyrelsen besöker:
18 september  Ladviks kursgård, Vaxholm
3 oktober        Best Western Mälaren Hotell och konferens, Västerås
6 oktober        Krusenbergs herrgård, Uppsala

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser