Bästa hundskyddet mot vargangrepp

Kungsbacka (JJ) Forskare från SLU presenterar i december en studie om vilka åtgärder som bäst skyddar jakthunden mot vargangrepp. Den i särklass bästa åtgärden är dock inte direkt kopplad till hunden.

Avspårning av vägar innan jakt är kanske den absolut bästa åtgärden om man vill ksydda sin jakthund från vargattacker. Arkivfoto: Per Jonson.
Vill man inte riskera att hunden stöter på varg under jakten bör man spåra av jaktmarken innan man släpper hunden. Den slutsatsen drar SLU forskarna som intervjuat både jägare som fått sina jakthundar attackerade av varg och jägare som klarat sina hundar men haft liknande förutsättningar.

De faktorer som bäst skyddar jakthunden mot vargangrepp är telefonkedjor jägare emellan, avspårning av vägarna inom jaktmarken och skyddsvästar, rapporterar Vetenskapsradion.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser