Bara timmar till björnjaktspremiären!

Kungsbacka (JJ) Tidigt i morgon bitti startar årets björnjakt. Totalt ska 226 björnar fällas, men det kommer att bli en riktigt svettig inledning på jakten. Högtrycket består med höga temperaturer och sol de närmaste dagarna.

Mycket talar för att jägarna vid årets björnpremiär får svettas i värmen. Foto: Roger C Åström.

 

Ett stort antal björnar fälldes redan i våras, främst i renskötselområdet. Detta har inneburit att årets björntilldelning till jägarna minskat. År 2014 tilldelades 274 björnar, mot årets tilldelning på 226 djur.

Intresset för björnjakt är fortsatt stort och jakttiden är satt från den 21 augusti till den 15 oktober, med undantag för marker ovanför odlingsgränsen i Norrbotten där jakten avslutas den 30 september.

Jakten får starta en timme före solens uppgång och måste avslutas senast två timmar före solens nedgång.

Tyvärr verkar vädret bli mycket varmt då det stabila högtrycket vi haft ett par dagar ligger kvar, med dagstemperaturer på runt 25 grader i de sju norra länen som björnjakt är tillåten i.

Det kommer att innebära att jägarna måste sätta igång jakten så tidigt som möjligt då morgontemperaturerna är betydligt lägre. Det blir också viktigt att snabbt ta kontakt med länsstyrelsernas besiktningsmän och att transportera de fällda björnarna till slakteri och kylrum så att de inte surnar.

I fjol fyllde jägarna tilldelningen i Gävleborg på morgonen den fjärde jaktdagen. Många tror att det även i år blir en snabb jakt i flera områden. Därför blir det extra viktigt att följa avskjutningen via respektive länsstyrelse.

Jaktjournalen kommer som tidigare år att bevaka björnjakten och rapportera här på hemsidan. Har Du bilder från en lyckad jakt är det bara att skicka ett mms så ringer vi upp och tar berättelsen.
Skicka till: 070-395 00 94.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser