Bara timmar till björnjaktspremiären!

Kungsbacka (JJ) Tidigt i morgon bitti startar årets björnjakt. Totalt ska 226 björnar fällas, men det kommer att bli en riktigt svettig inledning på jakten. Högtrycket består med höga temperaturer och sol de närmaste dagarna.

Mycket talar för att jägarna vid årets björnpremiär får svettas i värmen. Foto: Roger C Åström.

 

Ett stort antal björnar fälldes redan i våras, främst i renskötselområdet. Detta har inneburit att årets björntilldelning till jägarna minskat. År 2014 tilldelades 274 björnar, mot årets tilldelning på 226 djur.

Intresset för björnjakt är fortsatt stort och jakttiden är satt från den 21 augusti till den 15 oktober, med undantag för marker ovanför odlingsgränsen i Norrbotten där jakten avslutas den 30 september.

Jakten får starta en timme före solens uppgång och måste avslutas senast två timmar före solens nedgång.

Tyvärr verkar vädret bli mycket varmt då det stabila högtrycket vi haft ett par dagar ligger kvar, med dagstemperaturer på runt 25 grader i de sju norra länen som björnjakt är tillåten i.

Det kommer att innebära att jägarna måste sätta igång jakten så tidigt som möjligt då morgontemperaturerna är betydligt lägre. Det blir också viktigt att snabbt ta kontakt med länsstyrelsernas besiktningsmän och att transportera de fällda björnarna till slakteri och kylrum så att de inte surnar.

I fjol fyllde jägarna tilldelningen i Gävleborg på morgonen den fjärde jaktdagen. Många tror att det även i år blir en snabb jakt i flera områden. Därför blir det extra viktigt att följa avskjutningen via respektive länsstyrelse.

Jaktjournalen kommer som tidigare år att bevaka björnjakten och rapportera här på hemsidan. Har Du bilder från en lyckad jakt är det bara att skicka ett mms så ringer vi upp och tar berättelsen.
Skicka till: 070-395 00 94.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser