Bara ett lodjur konstaterat i Skåne

SKÅNE(JJ). Under det gångna året har det skett en markant minskning av antalet lodjur i Skåne. Under vinterns inventering konstaterades bara spår av ett enda lodjur. Länsstyrelsen är nu oroad över utvecklingen för lodjurstammen.

De inventeringar som gjordes under åren 2008-2010 visade på att det skett föryngringar.
Vid inventeringen 2008/2009 noterades den första säkerställda förynringen av lodjur, en hona och en unge, under modern tid. Dessutom säkrades spår från två ensamma lodjur.
Vid inventeringen under vintern 2009/2010 bedömde man att det var omkring 7-8 lodjur.
 
Nu menar dock länsstyrelsen att den positiva trenden är bruten, detta grundar man på den senaste inventeringen under denna vinter. Trots gott om föda så hittades bara spår från ett lodjur.

Länsstyrelsen finner det också märkligt att två gps-sändare på lodjurshonor tystnat under 2009/2010 och man vet inte varför. 
Nu kommer länsstyrelsen att följa noggrant vad som händer, man har svårt att se några naturliga förklaringar till utvecklingen.
Det här skriver länsstyrelsen i Skåne på sin hemsida. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser