Uppdaterad: Vargar och hybrider får skjutas i Sörmland

Södermanland (JJ) Hela flocken vargar och hybridvalpar får avlivas i Södermanland. Det beslutade länsstyrelsen på tisdagen.

Foto: Länsstyrelsen

Det blir två former av skyddsjakt: En ”samordnad” jakt där alla jägare med jakträtt inom tre älgskötselområden får delta, och en riktad jakt där bara speciellt utvalda jägare får delta.

Hela flocken får avlivas, även de vuxna vargarna. Länsstyrelsen skriver:

”Vid skyddsjakt är det viktigt att väga nytta mot skada. Försvåras skyddsjakten efter hybriderna genom begränsningar i utformandet av beslutet riskeras jaktens genomförande och därmed den skandinaviska vargstammens genetik genom inblandning av hund. Länsstyrelsens samlade bedömning är därför att skyddsjakten ska omfatta både hybrider mellan varg och hund samt vuxna vargar i området. Det är avgörande för skyddsjaktens praktiska utförande och för att vargtiken har uppvisat ett oönskat beteende genom att para sig med hund.”

Vill inte avskräcka jägare

Johan Varenius på länsstyrelsen i Södermanland förklarar att även de vuxna vargarna får skjutas, för att jägare inte ska känna sig rädda att delta i jakten.

– Det är svårt att se skillnad på en hybridvalp och en vuxen varg. Vi vill inte att det ska avskräcka jägare från att delta och därför är både de vuxna vargarna och hybriderna lovliga att skjuta, säger Johan Varenius.

När det gäller vargtiken vill man ha bort henne eftersom hon parat sig med en hund.

– Det är ett oönskat beteende och det är inte osannolikt att hon gör det igen, säger Johan Varenius.

Inte tillåtet med ”riktad jakt”

Jakten på vargarna får ske vid all vak- och smygjakt och ordnad jakt som bedrivs i det cirka 30 000 hektar stora området.

– Det betyder att det inte är tillåtet att arrangera riktad jakt efter hybriderna och vargarna. De får skjutas i samband med annan ordnad jakt, säger Johan Varenius.

Jakten får starta redan på onsdagen den 25 oktober och pågå som längst till den 28 februari. Undantag i den samordnade skyddsjakten är att hybriderna och vargarna får jagas dygnet runt och med fast och rörligt ljus.

För den riktade skyddsjakten gäller också att jakten får bedrivas på annans mark.

Har ni sett över säkerheten för er personal, med tanke på det hat ett sådant här beslut sannolikt utlöser bland vargvänner?

– Ja, svarar Johan Varenius.

Det var på sensommaren som länsstyrelsens kamera i området fick bilder på det man först trodde var vargvalpar.

Bilderna visade dock osedvanligt mörka valpar och DNA-prov visade att de sannolikt är första generationens hybrider, alltså korsning mellan hund och varg.

Det finns en stor rädsla hos myndigheterna för att hundgener sprider sig i vargstammen och därför har beslut om skyddsjakt nu fattats.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Den blå linjen visar området där vargar och hybrider får jagas norr om Katrineholm. Karta: Länsstyrelsen

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser