Både björn och varg ska skyddsjagas

Malung (JJ) Länsstyrelsen Dalarna har i dag beslutat om skyddsjakt på både varg och björn eftersom flera fäbodar drabbats av angrepp.

Efter upprepade angreppp på fäbodar inleds i dag skyddsjakt på både varg och björn. Foto: Istock

Området där skyddsjakten ska bedrivas ligger runt Råberget och Momyckelbergets fäbod norr om Malung. Där har fyra fäbodar drabbats av fem angrepp under en månad. Varg ligger bakom tre angrepp och björn ligger bakom två.

Skyddsjakten inleds redan i dag och pågår fram till den 20 augusti.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser