Avvisar förslag att göra Rättviks kommun vargfri

RÄTTVIK(JJ). Ett medborgarförslag om att göra Rättviks kommun vargfri avvisas av chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen Elisabeth Rooth Eriksson och Pia Söderström, natur- och miljösamordnare. Ärendet skickades till samhällsbyggnadsförvaltningen för att utredas efter det att kommunfullmäktige mottagit förslaget.

Det var i maj som kommunfullmäktige tog emot medborgarförslaget, med innebörden att kommunen bör verka för en vargfri kommun. Detta skedde efter en häftig debatt och en omröstning.

Därefter skickades förslaget till samhällsbyggnadsförvaltningen för utredning. Efter att ha tittat på förslaget föreslår nu Eriksson och Söderström att kommunen inte ska agera enligt medborgarförslaget. 
Bland annat pekar de på att det inte är möjligt, eller önskvärt, med kommunalt självstyre när det gäller rovdjurspolitiken.

Dessutom menar de att det är felaktigt att det finns så många rovdjur att de ödelägger viltstammarna. De håller dock med om att det finns problem när det gäller kombinationen varg och fäbodbruk, samtidigt menar de att ett ökat fäbodbruk visar att kombinationen är möjlig.
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser