Avvisar förslag att göra Rättviks kommun vargfri

RÄTTVIK(JJ). Ett medborgarförslag om att göra Rättviks kommun vargfri avvisas av chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen Elisabeth Rooth Eriksson och Pia Söderström, natur- och miljösamordnare. Ärendet skickades till samhällsbyggnadsförvaltningen för att utredas efter det att kommunfullmäktige mottagit förslaget.

Det var i maj som kommunfullmäktige tog emot medborgarförslaget, med innebörden att kommunen bör verka för en vargfri kommun. Detta skedde efter en häftig debatt och en omröstning.

Därefter skickades förslaget till samhällsbyggnadsförvaltningen för utredning. Efter att ha tittat på förslaget föreslår nu Eriksson och Söderström att kommunen inte ska agera enligt medborgarförslaget. 
Bland annat pekar de på att det inte är möjligt, eller önskvärt, med kommunalt självstyre när det gäller rovdjurspolitiken.

Dessutom menar de att det är felaktigt att det finns så många rovdjur att de ödelägger viltstammarna. De håller dock med om att det finns problem när det gäller kombinationen varg och fäbodbruk, samtidigt menar de att ett ökat fäbodbruk visar att kombinationen är möjlig.
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser