Avstängd från SCA:s älg- och björnjakt utan förklaring

Ramsele (JJ) Robin Strömqvist i Ramsele har stängts av från all björnjakt och älgjakt på skogsbolaget SCA:s marker. Inte ens hans hundar får användas på markerna. – De straffar mig utifrån skitsnack de hört. Jag kan inte försvara mig, säger Robin Strömqvist.

Robin Strömqvist får jaga älg redan i höst. Foto: Privat

Han utbildade sig till jakt- och fiskeguide och flyttade hem till Ramsele igen för att kunna ägna sig åt sin stora passion: Jakt med löshund och fiske.

Robin har jagat in och tränat sju hundar som är av både ställande och drivande typ.

Ifjol stängdes han plötsligt av från jakt på björn och älg på SCA:s marker i Ångermanland. Människor får inte ens låna hans hundar för att jaga i bolagets skogar.

– Den enda förklaring jag fått från företagets förvaltare är att jag skulle ha jagat björn olovligt på fel mark. Men det är inte sant – jag var in på marken och kopplade mina hundar, säger Robin.

Det var en björn som lämnade marken han jagade på. Då ringde han förvaltaren och frågade om det gick att lösa ett dagkort och jaga vidare.

– Han svarade att jag måste ha ett högviltkort i sådana fall. Okej, då avbröt vi jakten. Men jag åkte in på marken och kopplade hundarna, säger Robin.

”Hur många åtlar?”

En annan sak han tror ligger bakom avstängningen är ett samtal han hade med förvaltaren.

– Han frågade mig hur många åtlar jag har i skogarna. Jag har inga åtlar, svarade jag. Okej, då är det ingen idé att vi pratar, sa förvaltaren, berättar Robin.

– Jag har aldrig jagat björn på egna SCA-marker, utan jag har alltid blivit inbjuden som gäst. Det kan inte vara rimligt att jag ska kartlägga varenda kvadratmeter av marker där jag är gästjägare, tillägger Robin.

Han anser att SCA:s förvaltare tagit fasta på rykten och skitsnack som spridits.

– Det har gått berättelser om att jag setts lasta björn på bilen mitt i sommaren. Hur ska jag kunna försvara mig mot sådana rykten? undrar Robin.

Det är andra året han är avstängd från att jaga på SCA:s marker. Hur länge avstängningen ska vara är inte preciserat av bolagets företrädare.

”Det tar jag inte med pressen”

Ruben Karlsson är SCA:s jaktförvaltare i Ångermanland och den tjänsteman som tagit beslut att stänga av Robin Strömqvist.

– Det har inte varit riktigt okej kring hans jakter. Det är en hel del saker, men det tar jag inte med pressen utan med honom, säger Ruben Karlsson.

Robin säger att han inte jagade på fel mark utan bara kopplade sina hundar.
– Där står ord emot ord, svarar Ruben Karlsson.

Är det någon annan som påstår att han jagat på fel mark?
– Han är välkänd, svarar Ruben Karlsson.

Robin upplever att han inte kan försvara sig mot skitsnack som florerar kring honom.
– Nej, så är det. Men det är ord emot ord. Det går likom inte att göra något åt det, svarar Ruben Karlsson.

Men är det inte hårt att stänga av en kille från jakt utan att det finns reella bevis för att han gjort fel?
– Ja, det kan det ju vara, svarar Ruben Karlsson.

Vad skulle du själv anse om att bli avstängd från en aktivitet på grund av något du anser är lösa rykten?
– Hade jag begått något fel skulle jag acceptera att det är så. Man ska ju bete sig på rätt sätt, naturligtvis.

Om du ansåg att du inte behandlades på rätt sätt då?
– Skulle jag inte få köpa jakt av dig, för att du tycker att jag inte gjort det jag ska, kan jag inte ha några synpunkter på det. Det måste ju du få tycka, svarar Ruben Karlsson.

Vad är det han har gjort fel då?
– Det vill jag inte prata med dig om, det pratar jag med honom om, svarar Ruben Karlsson.

Hur länge är det tänkt den här avstängningen ska pågå?
– Det har vi kommit överens om. När han visar att han förbättrat sig ska vi kunna omvärdera det här, svarar Ruben Karlsson.

Vad är det för förbättringar han ska göra?
– Det tar vi med Robin, det vet han om, svarar Ruben Karlsson.

Jaktledaren var med

Robin Strömqvist tycker att hela situationen är mycket olustig. Han känner sig dömd utan att bevis presenterats och han kan försvara sig.

Han poängterar att jaktledaren var med när han kopplade sina hundar på grannmarken.

– Jag lever för jakten och lägger ned ett otroligt arbete på att hålla hundarna i toppform. Och nu stoppas allt på grund av skitsnack, säger Robin.

Hela affären har drabbat drabbat honom och hans möjligheter att jaga även på andra ställen.

– Före den här avstängningen var jag bjuden på jakter och guidade jägare på andra håll. Inbjudningarna har minskat jättemycket sedan ryktena om de här började sprida sig. Folk tror att jag gjort något fel i och med att SCA i Ångermanland har stängt av mig.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser