Avslöjar inplantering av varg

I början av 1970-talet ska tio vargar ha inplanterats i fjällområdet i norra Sverige. Det avslöjar nu en av de personer som säger sig ha varit inblandade i projektet.

Det är Eilert Gezelius i Boden som hävdar att han varit med och planterat ut vargar i Norrbotten och Västerbotten på 1970-talet. Vargarna ska ursprungligen ha kommit från Kanada. 
Detta uppger SR Sameradion.

Till Norrbottens Kuriren har Eilert Gezelius sagt att de var ett gäng som verkligen ville rädda vargen. År 1972 ska de ha köpt tio kanadensiska vargar via en kontakt i norra delen av Norge.

Uppgifterna om inplanteringen tillbakavisas dock av vargforskaren Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation. Till sameradion har Liberg sagt att om det funnits något kanadensiskt blod i de svenska vargarna så skulle de ha sett det.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser