Avlysningsjakt ska ge fler fällda älgar

Norrbotten (JJ) Svea skog håller på att skapa ett rapporteringssystem för sina marker i Norrbotten så att älgarna i en del skötselområden kan fällas via avlysningsjakt.

Vem blir Sveriges bästa älghund 2015. På fredag avgörs det.

Systemet med avlysningsjakt är tänkt att bidra till att fler älgar skjuts. Redan ifjol provades avlysningsjakt i Voullerim och Jokkmokk. Anders Harr, klövviltsansvarig på Svea skog säger till Piteå-Tidningen att avlysningsjakt ger en bättre balans mellan älgtilldelning och avskjutning.

Älgstammen har enligt Anders Harr ökat och därför bör så stor del av tilldelningen fällas.

– Det har aldrig skjutits så mycket älg i Norrbotten som de senaste fem åren, säger han.

På Svenska Jägareförbundet är man mer skeptiskt mot den nya strategin. Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent tror att avlysningsjakt kan leda till kapplöpning mellan jaktlagen och på så sätt innebära brister i säkerhet och etik.

I Norrbotten ska i år 8 108 vuxna djur och 7 715 kalvar fällas.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser