Avlivade trafikskadad varg – Anklagas av värnare

Kil (JJ) En vuxen varg kördes på under nyårsnatten utanför Kil, norr om Karlstad. Eftersöksjägaren Mattias Heed avlivade vargen när han kom till platsen. Att han skulle utmålas som tjuvskytt av vargkramare hade han inte väntat sig.

Olyckan inträffade på nyårsnatten och i vanlig ordning vid trafikolyckor med vilda djur inblandade kallades en eftersöksjägare ut, i det här fallet Mattias Heed.

Vargen var fortfarande i livet och hade inte rört sig långt från olycksplatsen. Bakbenet var av och vargen var enligt Mattias i dåligt skick. Han avlivade vargen, något han fått direktiv av från Polisen.

Efter händelsen dröjde det inte länge förrän påhopp och uppdiktade uttalanden började cirkulera. Mattias blev också uppringd av personer som menade att han skjutit vargen och därefter brutit benet på den.

– Folk ringer upp mig säger att de hört rykten om att jag först sköt vargen och sedan bröt benet på den. Många av de som ringer är helt främmande människor, säger Mattias till tidningen Expressen.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser