Även i Örebro sköts för många lodjur

Nu har även en överskjutning inträffat i Örebros län under årets lodjursjakt. Sedan tidigare har överskjutningar inträffat i både Dalarna, Värmland och Västmanland.

Inom Örebros län var endast två lodjur lovliga att skjuta vid årets jakt som startade den första mars. Efter fyra dagar var tre lodjur skjutna, ett för mycket mot de två som var tillåtna.
Under de fyra första dagarna i mars månad sköts tre lodjur i Örebro län. Det två sista lodjuren sköts nästan samtidigt. I Yxberg, Ljusnarsbergs kommun sköts en hane och i Rockeshom, Hällefors kommun sköts en hona.
Jägarna i Örebro län är dock inte ensamma om att ha skjutit för många lodjur. I Dalarnas län fälldes redan första jaktdagen tolv lodjur mot de sex som var tillåtet. I Värmland sköts sex djur mot fem tillåtna och i Västmanland fälldes tre djur mot två tillåtna.
Anledningen till överskjutningarna är små tilldelningar, många lodjur och fina snöförhållanden.
Har Du bilder från årets lodjursjakt, kontakta Jaktjournalen. E-post: holger.nilsson@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser