Attackfritt på bevakat vargmöte

Järvsö (JJ) Det blev ett lugnt och nästan fullsatt vargmöte i Järvsö när Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik arrangerades ett möte där Karl Hedin, företagare och jägare talade.

Folkaktionen ny rovdjurspolitik hade ett liknande möte i Ockelbo på tisdagskvällen med 300-talet deltagare, till Järvsö kom 200-talet mötesdeltagare. Folkaktionen hade fått indikationer på att det kunde bli störningar och hade därför ordningsvakter i både Ockelbo och Järvsö.

Innan Karl Hedin höll sitt föredrag sa före detta länsjaktvårdaren Stig Göran Allevik, Kilafors, att det samlade rovdjurstrycket, som i vissa delar av Hälsingland och Orsa finnmark, leder till brist på byte och därmed ökade problem för tamdjur när till exempel vargen söker föda.  

Karl Hedin talade om vargstammen och brist på statlig förvaltning av denna som en attack på befolkningen som bor på landsbygden och tvingas konfronteras med problemen.  

– Det går kanske att acceptera riksdagsbeslutet på 170-270 vargar i Sverige även om det behövs färre för att bevara stammen. Men det får inte bli så att de flesta hamnar inom ett begränsat område, säger Karl Hedin och tillägger.  

– Sedan finns det en fara i att ett demokratiskt fattat beslut blockeras av förvaltningsdomstolar.  

– Då kan det gå som i Finland, det vill säga att folk som drabbas tar saken i egna händer och den vägen decimerar vargstammen, refererar Hudiksvall Tidning från vargmötet.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser