Åtta lodjur får fällas i Västerbotten

Umeå (JJ) Totalt åtta djur får fällas i Västerbottens tre jaktområden när lodjursjakten inleds den första mars. Jakten pågår fram till den 15 april. Fällfångst är inte tillåten i år.

Ett djur får fällas i kustlandet, där kommunerna Skellefteå, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs, Bjurholm och Nordmaling ingår.
I norra inlandet, dvs. kommunerna Sorsele, Malå och Norsjö, får två djur fällas. I södra inlandet, kommunerna Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Lycksele och Åsele, får fem djur fällas.
Lodjursjägare ska anmäla sig till jaktregistret innan jakten. Fällda djur ska anmälas inom en timme till Länsstyrelsen.

Motorfordon ja, fällor nej
Motorfordon får användas fr.o.m. 1 mars för att på befintliga vägar och skoterleder leta efter spår från lodjur. Själva jakten får dock inte ske från motorfordon.
– I år får enligt beslut från Naturvårdsverket inga fällor användas för att fånga lodjur. Det pågår en stor diskussion kring fällor och att lodjur skadar sig i dem. Frågan måste utredas ordentligt först innan fällfångst kan bli aktuell igen, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig vid Länsstyrelsen.
– Preliminära resultat från årets inventering visar att lodjursstammen ligger på ungefär samma nivå som ifjol. Även utbredningen verkar densamma, med få lodjur i kustlandet och större delen av de stora katterna i inlandets södra del, fortsätter han.

Långsam minskning
Lostammen har minskat i länet och ska fortsätta att göra det, men minskningen ska gå långsamt.
– Målet är att vi ska kunna hitta mellan 18 och 28 lodjurshonor med sina fjolårsungar under inventeringen varje vinter i Västerbotten. Just nu behöver vi ligga i överkanten för att vi ska kunna nå upp till den nationella miniminivån som är på 250 familjegrupper i hela Sverige, säger Björn Jonsson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutar  
I torsdags delegerade Naturvårdsverket rätten att besluta om licens- och skyddsjakt efter lodjur till Länsstyrelsen. I år är det alltså för första gången Länsstyrelsen som beslutar om licensjakt efter lodjur.   – Nytt för i år är också att vi har kunnat ta hänsyn till preliminära resultat från den just nu pågående lodjursinventeringen. Detta är en av fördelarna med en regionaliserad rovdjursförvaltning där många beslutsvägar har blivit kortare, säger Björn Jonsson.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser