Åtta lodjur får fällas i Västerbotten

Umeå (JJ) Totalt åtta djur får fällas i Västerbottens tre jaktområden när lodjursjakten inleds den första mars. Jakten pågår fram till den 15 april. Fällfångst är inte tillåten i år.

Ett djur får fällas i kustlandet, där kommunerna Skellefteå, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs, Bjurholm och Nordmaling ingår.
I norra inlandet, dvs. kommunerna Sorsele, Malå och Norsjö, får två djur fällas. I södra inlandet, kommunerna Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Lycksele och Åsele, får fem djur fällas.
Lodjursjägare ska anmäla sig till jaktregistret innan jakten. Fällda djur ska anmälas inom en timme till Länsstyrelsen.

Motorfordon ja, fällor nej
Motorfordon får användas fr.o.m. 1 mars för att på befintliga vägar och skoterleder leta efter spår från lodjur. Själva jakten får dock inte ske från motorfordon.
– I år får enligt beslut från Naturvårdsverket inga fällor användas för att fånga lodjur. Det pågår en stor diskussion kring fällor och att lodjur skadar sig i dem. Frågan måste utredas ordentligt först innan fällfångst kan bli aktuell igen, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig vid Länsstyrelsen.
– Preliminära resultat från årets inventering visar att lodjursstammen ligger på ungefär samma nivå som ifjol. Även utbredningen verkar densamma, med få lodjur i kustlandet och större delen av de stora katterna i inlandets södra del, fortsätter han.

Långsam minskning
Lostammen har minskat i länet och ska fortsätta att göra det, men minskningen ska gå långsamt.
– Målet är att vi ska kunna hitta mellan 18 och 28 lodjurshonor med sina fjolårsungar under inventeringen varje vinter i Västerbotten. Just nu behöver vi ligga i överkanten för att vi ska kunna nå upp till den nationella miniminivån som är på 250 familjegrupper i hela Sverige, säger Björn Jonsson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutar  
I torsdags delegerade Naturvårdsverket rätten att besluta om licens- och skyddsjakt efter lodjur till Länsstyrelsen. I år är det alltså för första gången Länsstyrelsen som beslutar om licensjakt efter lodjur.   – Nytt för i år är också att vi har kunnat ta hänsyn till preliminära resultat från den just nu pågående lodjursinventeringen. Detta är en av fördelarna med en regionaliserad rovdjursförvaltning där många beslutsvägar har blivit kortare, säger Björn Jonsson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser