Att svälta vilt är fel väg

Hösten övergår om några veckor till vinter i norr och många jägare och naturvänner förbereder stödutfodring till viltet. Men regeringen vill lagstifta och tvinga jägarna att minska på utfodringen för att minska skador på grödor, skog och i trafiken.

Foto: Per Jonson

Regeringen vill helt enkelt minska viltstammarna genom svält i stället för en fortsatt samverkan mellan jägare och markägare, något som i de allra flesta fall fungerar alldeles utmärkt.

Att lagstifta innebär ett ökat tryck på länsstyrelserna när jaktmotståndare och andra garanterat kommer att rapportera varenda foderplats som olaglig. Oavsett omfattningen.

Nationell insats

Varför inte i stället satsa på en nationell insats: tillför pengar till våra jägareförbund, som får i uppgift att informera och utbilda jägare och markägare i utfodring och viltförvaltning.

Tryck på vikten av samarbete mellan markägare och jägare. Samt inte minst viktigt, något som regeringen helt missat, se viltet som en resurs i stället för att svälta bort det.

Jag är övertygad om att jägarna kan hantera detta. Grupptryck är ett bra vapen mot dåliga vanor. Se bara hur vissa viltvårdsområden i höstas förbjöd björnjakt sedan oseriösa jägare åtlat.

Stort ansvar

Det är viktigt att låta jägarna ta ett stort ansvar. De har hela bilden klar för sig om vad som finns på markerna, och jaktmotståndare som själva skulle komma på idén med att utfodra eller åtla för att sabotera blir snart avslöjade.

Självklart är det tråkigt när viltskador blir större än vad som är acceptabelt. Men med den erfarenhet jag har från mina marker går det alldeles utmärkt att begränsa så länge dialogen med markägarna är bra.

Och med det menar jag att det är inte bara jägarnas ansvar att hålla koll på skador – hjälps man åt kan man i regel snabbt komma till rätta med problemen.

Att oetisk utfodring sker på vissa platser med tonvis av foder händer säkert. Men att det är ett problem som skulle föranleda en lagstiftning är att skjuta över målet.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser