–Återför jaktkortsadministrationen till Jägareförbundet

Mikael Hagberg (s) skriver i en motion till riksdagen att ansvaret för administration och debitering av jaktkort bör återgå till Svenska Jägareförbundet.

Hagberg motiverar sin motion med att det Svenska Jägareförbundet under lång tid ansvarat för administrationen och debiteringen av jaktkort till jägare som är verksamma i Sverige.

År 2002 övertog emellertid Naturvårdsverket hanteringen av registren för jaktkort, det vill säga administrationen och debiteringen av jaktkorten. Naturvårdsverket har också uppdraget att driva jaktregistret för att registrera jägarexamensprover och inbetalning av viltvårdsavgiften. Naturvårdsverket anger kraven för i jägarexamen medan jägarnas organisationer ansvarar för provverksamheten.

Erfarenheterna av Naturvårdsverkets övertagande av hanteringen av jaktkort m.m. är inte positiva, snarast ett misslyckande. Naturvårdsverkets datasystem som hanterar registrering m.m. har inte moderniserats vilket leder till att registret knappast är resurseffektivt, lättillgängligt eller långsiktigt datasäkert. Ett bland flera problem är att registret inte följer länsindelningen. Resultatet har blivit mer byråkrati, administrativa problem och stigande kostnader för verksamheten.

Därför bör regeringen ta initiativ till att ansvaret för administration och debitering av jaktkorten återgår till Svenska Jägareförbundet, som har smidigt och kostnadssäkert system jaktkortsverksamheten som kan tas i bruk.

3 kommentarer

 • ang jaktkort,
  de här med att man får jaktkortet före man betalar o sen ska man gå till posten o betala dya avgifter eller om man pröjsar de hemma övet nätet så får man skriva ut ett a4 som kvitto på att det e betalt,, klumpigt,, vore de inte bättre att man satte in de 300:- till myndigheten o att man sen fick jaktkortet när det e betalt,,

 • Håller med Björn
  Men då skulle det kosta 50 kr. till ”för administrativa kostnader”
  Men visst hade det varit smidigare.

 • Håller med Björn o Filip
  Det nuvarende systemet är jobbigt. Skulle vara betydligt bättre att man betalade in avgiften först sen kommer själva jaktkortet. Jag betalar gärna en extra avgisft för detta.

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser