Åtalas för vådaskott

Östersund (JJ) En 78 ärig älgjägare och jaktledaren har åtalats för vållande till annans död. Kammaråklagare Christer B Jarlås anser att de båda gjort sig skyldiga till grov oaktsamhet.

Enligt åklagaren bedrevs jakten på ett sätt som utsatte andra för fara. Älgjägaren hade inte förvissat sig om att det fanns en person i skottriktningen och han hade för dålig sikt för att avlossa skott mot älgen på ett säkert sätt.
Enligt polisutredningen avlossade de båda jägarna ungefär samtidigt skott mot älgen. 67-åringen träffade älgen med sitt skott, medan den andre skyttens skott missade och passerade genom lövslyet och träffade 67-åringen.
Åklagaren har inte kunnat finna att någon tagit medvetna risker och ingen har varit berusad. Enligt åklagaren har det smugit sig in en slapphet i säkerhetstänkandet och samtliga i jaktlaget har tagit för givet att alla jägare har haft kunskaper om de säkerhetsåtgärder som ska gälla.
Enligt åklagaren har det funnits brister i säkerheten och ansvaret faller därför i första hand på jaktledaren.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser