Åtalas för vådaskott

Östersund (JJ) En 78 ärig älgjägare och jaktledaren har åtalats för vållande till annans död. Kammaråklagare Christer B Jarlås anser att de båda gjort sig skyldiga till grov oaktsamhet.

Enligt åklagaren bedrevs jakten på ett sätt som utsatte andra för fara. Älgjägaren hade inte förvissat sig om att det fanns en person i skottriktningen och han hade för dålig sikt för att avlossa skott mot älgen på ett säkert sätt.
Enligt polisutredningen avlossade de båda jägarna ungefär samtidigt skott mot älgen. 67-åringen träffade älgen med sitt skott, medan den andre skyttens skott missade och passerade genom lövslyet och träffade 67-åringen.
Åklagaren har inte kunnat finna att någon tagit medvetna risker och ingen har varit berusad. Enligt åklagaren har det smugit sig in en slapphet i säkerhetstänkandet och samtliga i jaktlaget har tagit för givet att alla jägare har haft kunskaper om de säkerhetsåtgärder som ska gälla.
Enligt åklagaren har det funnits brister i säkerheten och ansvaret faller därför i första hand på jaktledaren.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser