Åtalas för skott mot fel lodjur

Ullared (JJ) En jägare i 50-årsåldern som under en skyddsjakt på ett namngivet och pejlförsett lodjurs sköt fel lodjur åtalas för jaktbrott.

Lodjurshanen Arvid hade specialiserat sig på får och dödat över 20 tamdjur i Falkenbergs och Varbergs inland. Lodjuret hade en sändare och kunde pejlas.

När jakten inleddes befann sig lodjuret en bit från Ullared. När hundarna fick närkontakt gick lodjuret upp i ett träd. Efter skottet visade det sig att mannen inte skjutit det namngivna lodjuret utan en ung hona. Jaktledaren hade  gett tydliga direktiv till jägarna om att de skulle vara noggranna och endast skjuta om de var helt säkra på att de hade rätt lodjur i sikte.

Enligt åklagaren har jägaren som höll i vapnet varit oaktsam och gjort sig skyldig till jaktbrott.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser