Åtalas för skott mot fel lodjur

Ullared (JJ) En jägare i 50-årsåldern som under en skyddsjakt på ett namngivet och pejlförsett lodjurs sköt fel lodjur åtalas för jaktbrott.

Lodjurshanen Arvid hade specialiserat sig på får och dödat över 20 tamdjur i Falkenbergs och Varbergs inland. Lodjuret hade en sändare och kunde pejlas.

När jakten inleddes befann sig lodjuret en bit från Ullared. När hundarna fick närkontakt gick lodjuret upp i ett träd. Efter skottet visade det sig att mannen inte skjutit det namngivna lodjuret utan en ung hona. Jaktledaren hade  gett tydliga direktiv till jägarna om att de skulle vara noggranna och endast skjuta om de var helt säkra på att de hade rätt lodjur i sikte.

Enligt åklagaren har jägaren som höll i vapnet varit oaktsam och gjort sig skyldig till jaktbrott.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser