Åtal i Lillhärdalsfallet väntas nästa vecka

Lillhärdal (JJ) De fem härjedalingar, fyra från Lillhärdal och en från Sveg, väntar, väntar och åter väntar på att miljöåklagare Åse Schoultz ska väcka åtal mot dem för grovt jaktbrott.

Och idag lämnar åklagaren följande besked till Jaktjournalen:

– I slutet av nästa vecka, alltså om en vecka, ska jag väcka åtal mot dem vid Mora tingsrätt, där rättegången i Lillhärdalsfallet kommer att hållas.

Schoultz säger också att hon inte vet vilken arbetsbelastning som Mora tingsrätt har men håller för troligt att rättegången kan börja någon gång under hösten.

– Ska man kunna tro åklagaren den här gången, frågar sig Anders Dunder, Sveg, en av de misstänkta.
– Hon har tidigare tio gånger förskjutit det här målet, hon har alltså så många gånger inte kunnat hålla vad hon lovat och därför blir man lite misstänksam även den här gången.
– Den här historien har blivit en parodi i mina ögon och jag har snart inga ord för att berätta om mina känslor, säger Dunder.
– Vi som är misstänkta i Lillhärdalsfallet för grovt jaktbrott sedan 6 maj 2012 tycker att vi drabbats av en stor rättsskandal och undrar hur det kommer sig att åklagaren får fortsätta på det här viset, menar Dunder.

Anders Dunder i Sveg är mycket kritisk till miljöåklagare Åse  Schoultz agerande i Lillhärdalsfallet. Foto: Leif Erikssson.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser