Åtal i Lillhärdalsfallet väntas nästa vecka

Lillhärdal (JJ) De fem härjedalingar, fyra från Lillhärdal och en från Sveg, väntar, väntar och åter väntar på att miljöåklagare Åse Schoultz ska väcka åtal mot dem för grovt jaktbrott.

Och idag lämnar åklagaren följande besked till Jaktjournalen:

– I slutet av nästa vecka, alltså om en vecka, ska jag väcka åtal mot dem vid Mora tingsrätt, där rättegången i Lillhärdalsfallet kommer att hållas.

Schoultz säger också att hon inte vet vilken arbetsbelastning som Mora tingsrätt har men håller för troligt att rättegången kan börja någon gång under hösten.

– Ska man kunna tro åklagaren den här gången, frågar sig Anders Dunder, Sveg, en av de misstänkta.
– Hon har tidigare tio gånger förskjutit det här målet, hon har alltså så många gånger inte kunnat hålla vad hon lovat och därför blir man lite misstänksam även den här gången.
– Den här historien har blivit en parodi i mina ögon och jag har snart inga ord för att berätta om mina känslor, säger Dunder.
– Vi som är misstänkta i Lillhärdalsfallet för grovt jaktbrott sedan 6 maj 2012 tycker att vi drabbats av en stor rättsskandal och undrar hur det kommer sig att åklagaren får fortsätta på det här viset, menar Dunder.

Anders Dunder i Sveg är mycket kritisk till miljöåklagare Åse  Schoultz agerande i Lillhärdalsfallet. Foto: Leif Erikssson.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser