Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Efter att två utländska personer ertappats för att ha betett sig misstänkt i Stekenjokk, Vilhelmina kommun, greps och häktades de misstänkta för förberedelse till grovt artskyddsbrott, förberedelse till grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott. Utredningen har kommit att bli både nationellt och internationellt omfattande.

Åtalet väntades väckas den 26 juli, men polisutredningen har svällt och nu skjuts åtalet upp. Åklagare Bengt Svensson säger att utredningen inte har nått mer än ungefär halvvägs.

– Det är en omöjlighet. Det är rätt säkert att vi inte kommer klara åtalstiden, jag måste begära förlängning, säger han till SVT.

Under gårdagen och dagen har vidare förhör hållits med den man och kvinna som är misstänkta. Flera utredningsuppgifter inväntar man också få svar på.

– Till exempel gör vi undersökningar av de saker som vi tagit i beslag, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser