Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Efter att två utländska personer ertappats för att ha betett sig misstänkt i Stekenjokk, Vilhelmina kommun, greps och häktades de misstänkta för förberedelse till grovt artskyddsbrott, förberedelse till grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott. Utredningen har kommit att bli både nationellt och internationellt omfattande.

Åtalet väntades väckas den 26 juli, men polisutredningen har svällt och nu skjuts åtalet upp. Åklagare Bengt Svensson säger att utredningen inte har nått mer än ungefär halvvägs.

– Det är en omöjlighet. Det är rätt säkert att vi inte kommer klara åtalstiden, jag måste begära förlängning, säger han till SVT.

Under gårdagen och dagen har vidare förhör hållits med den man och kvinna som är misstänkta. Flera utredningsuppgifter inväntar man också få svar på.

– Till exempel gör vi undersökningar av de saker som vi tagit i beslag, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser