Åtal i dag mot de fem misstänkta vargjägarna i Lillhärdalsfallet

Mora (JJ) I dag väcks åtal mot de fem män som misstänkts för grovt jaktbrott vid Ulvsjön/ i norra Dalarna. Stämningsansökan kommer att skickas till Mora Tingsrätt. Det har dröjt över två år sedan männen greps av polisen när de befann sig mitt i Tandsjöreviret inte långt från Lillhärdal. – Jag kommer yrka på kännbara fängelsestraff för samtliga, säger åklagare Åse Schoultz.

Enligt miljöåklagare Åse Schoultz som står bakom stämningsansökan finns det flera besvärande omständigheter för de fem männen. Hon menar att det står klart att männen haft uppsåt att döda en eller flera vargar i Tandsjöreviret på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen.

– Fem naturbevakare från tre län är alla eniga om att männen aktivt spårade varg. En av männen följde dessutom vargspår med snöskoter och bar på gps-halsband så att de andra i gruppen skulle veta var han befann sig.

Polisens aktion inleddes sedan de fått ett anonymt tips om illegal vargjakt de ansåg vara högst tillförlitligt. SMS-trafik till männen har i efterhand visat att de blivit varnade om att polisen planerade ett tillslag. SMS:et som mottogs av männen strax före gripandet säger att polis är på plats i Olingsskog och att gruppen ska lägga ner.

Bevis i form av bland annat ett pistolmagasin som hittats i snön, hundfoder, skinka och köttbitar som lagts ut längs med vägarna talar enligt Åse Schoultz sitt tydliga språk.

– Det är ett indiciemål men den totala bevisbilden talar sitt tydliga språk. Jag är övertygad om att männen haft i uppsåt att döda varg. Nu är frågan hur Mora Tingsrätt ser på saken, säger hon.

Information från männens telefoner och vittnesuppgifter visar att några av männen varit på plats i området redan dagar innan tillslaget mot dem den 6 maj 2012. Det var för tillfället bra spårsnö i området och vargarna som är gps-märkta rörde sig i ett relativt avgränsat område. Tiken i alfaparet låg i lyan med valpar när männen greps.  

De fem männen har suttit häktade i två veckor, de har fått sina vapen beslagtagna och under två år misstänkliggjorts som illegala vargjägare. Något som de i pressen beskrivet som både frustrerande och psykiskt påfrestande. Enligt deras egen utsaga är de oskyldiga till alla anklagelserna. De hävdar att de befann sig i området för att reka inför en kommande bäverjakt.

Åse Schoultz är också kritisk till den långa utredningstiden. Enligt henne beror den utdragna processen på att det varit resursbrist hos polismyndigheten i Dalarna.

– Utredningen har i princip legat i träda i ett år på grund av sjukskrivning. Jag kan inte själv styra över hur polisen prioriterar sina ärenden utan fick vänta till dess utredningen blev färdig.

Polisens resursbrist påverkade även utredningsarbetet inledningsvis. Husrannsakan mot de fem misstänkta männen kunde inte genomföras direkt. Mannen som körde skoter häktades först ett par dagar efter de övriga fyra på grund av personalbrist.

– Det är försvårande omständigheter. När husrannsakan gjordes syntes tydligt att datorer städats bort innan polisen hann dit.

Brottsrubriceringen i stämningsansökan som lämnas till Mora Tingsrätt i dag är grovt jaktbrott eftersom Åse Schoultz menar att de männen förföljt varg med avsikt att döda den. Hon kommer i rätten yrka på ett kännbart fängelsestraff för samtliga inblandade. Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse, från sex månader upp till fyra år.

På frågan om vanliga jägare nu ska behöva känna sig oroade över att bära vapen och jaga i vargrevir säger hon tveklöst att det inte är några problem.

– Har man rent mjöl i påsen behöver man över huvud taget inte vara orolig.

När rättegångsförhandlingarna kommer inledas är i dagsläget inte klart. Åse Schoultz egen gissning är att det sannolikt blir i slutet av året.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser